Izveštaj Međunarodne banke za poravnanja: Platioci usluga mogu snositi troškove držanja likvidnosti i kolaterala u različitim valutama 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Međunarodne banke i drugi provajderi platnih usluga (PSP) mogu snositi troškove držanja likvidnosti i kolaterala u različitim valutama u više jurisdikcija, kako bi olakšali unutardnevna plaćanja u sistemima plaćanja velikih vrednosti, kaže se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne banke za poravnanja (BIS).

Fragmentacija može povećati troškove prekograničnih plaćanja ili čak obeshrabriti PSP da prošire usluge na više tržišta, navodi se izveštaju Odbora BIS za platni promet i tržišnu infrastrukturu, ali mostovi za likvidnost centalne banke mogli bi da pomognu u ublažavanju ovih troškova pomažući u efikasnijem upravljanu globalnim zahtevima za likvidnost.

Most likvidnosti centralne banke je kratkoročni aranžman unutar dana, koji se uspostavlja između dve ili više centralnih banaka, kaže se u izveštaju „Mostovi likvidnosti preko centralnih banaka za prekogranična plaćanja“.

U mostu likvidnosti kolateral koji drži PSP kod jedne centralne banke, može koristiti povezano lice PSP u drugoj jurisdikciji da dobije unutardnevnu likvidnost od te druge centralne banke.

Mostovi likvidnosti takođe mogu pomoći u smanjenju kreditnog rizika i rizika poravnanja za PSP, koji proizilaze iz deviznih transakcija, i smanjenje rizika prekograničnog poravnanja unutar dana, kaže se u izveštaju.

Izveštaj pruža analitički okvir za centralne banke koje žele da razmotre uspostavljanje jednog ili više mostova likvidnosti, a svrha mu je da pomogne centralnim bankama da donesu informisane odluke da li da uspostave mostove likvidnosti, kroz ukazivanje na koristi, rizike i izazove u dizajnu i radu mostova likvidnosti.

Oktobra 2020. godine G20 je usvojila plan za unapređenje prekograničnih plaćanja i postavljanje standarda, koju je razvio Odbor za finansijsku stabilnost u koordinaciji sa Komitetom za plaćanja i tržišnu infrastrukturu BIS i drugim međunarodnim organizacijama.

Program za prekogranična plaćanja G20 ima za cilj da odgovori na dugotrajne izazove na tržištu prekograničnih plaćanja, uključujući visoke troškove, malu brzinu, ograničen pristup i nedovoljnu transparentnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari