Izveštaj sa svetske berze: Najveći dobitnik Lufthansa, gubitnik Puma 1EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nakon što je februar doneo pad američkih akcija u proseku od oko tri odsto, kraj ovog meseca označio je početak mini uzlaznog trenda koji je vrhunac dostigao u petak.

Reperni indeks tržišta, S&P 500, skočio je na nedeljnom nivou skoro dva odsto i ponovo se vratio iznad psihološke granice od 4.000 poena. Indeks volatilnijih tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio je na vrednosti 2,6 procenata.

U nedelji siromašnoj velikim događajima, promeni sentimenta na tržištu nije vodila objava kakvih makroekonomskih podataka, a oči investitora uprte su u predstojeći februarski izveštaj sa tržišta rada koji će biti objavljen u petak.

Pojedini članovi Fed-a tokom nedelje ukazali su da bi ova centralna banka mogla da nastavi sa umerenim podizanjem kamata, dok je pad prinosa na američke 10-ogodišnje obveznice ispod četiri odsto takođe pogodovao akcijama.

Izveštaj sa svetske berze: Najveći dobitnik Lufthansa, gubitnik Puma 2
Foto: N. G.

Na evropskom tržištu podaci o inflaciji zadali su novu glavobolju investitorima i Evropskoj centralnoj banci (ECB). Inflacija u evrozoni u februaru pala je sa januarskih 8,6 na 8,5 procenata, ali je bila iznad očekivanja od 8,3 odsto.

Ono što je više zabrinjavajuće, bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane, energenata, alkohola i cigareta, porasla je sa januarskih 5,3 na 5,6 odsto, što je i dalje daleko od targeta ECB-a od dva odsto. Očekuje se da bi ova centralna banka u borbi sa inflacijom mogla kamatu dogurati do nivoa od četiri odsto, što je nivo nezabeležen od uvođenja evra.

Pozitivnije vesti došle su sa azijskog tržišta pošto se kineska poslovna aktivnost u februaru vratila na nivo pre pandemije, u velikoj meri zahvaljujući rastu u uslužnom sektoru. Nakon trogodišnjih strogih pandemijskih mera snažan oporavak posebno je zabeležen kada su u pitanju putovanja, restoranske usluge i ostale rekreativne aktivnosti. Naravno, doprinos oporavku dala je i kineska država sa povećanom potrošnjom i podsticajima centralne banke.

Na korporativnom planu u centru pažnje protekle sedmice bio je američki proizvođač e-vozila, Tesla, koji na dugo očekivanom Danu investitora nije uspeo da zadivi ulagače pre svega zbog odsustva konkretnih detalja o novim proizvodima. Investitori su naročito očekivali tajming za novi, jeftiniji model koji bi znatno povećao šanse Tesle za osvajanjem krupnijeg komada masovnog tržišta.

Ova kompanija ima višegodišnji cilj rasta prodaje u proseku od 50 procenata što postaje sve veći izazov sa igrom velikih brojeva. Akcije Tesle nakon Dana investitora pale su skoro šest procenata, ali su nedelju ipak završile u blagom plusu na nivou od oko 198 dolara.

Dugogodišnji akcionari Tesle su jedni od najvećih dobitnika na tržištu uprkos tome što je trenutna vrednost kompanije tek na polovini istorijskog maksimuma dostignutog u novembru 2021. godine.

Dobitnik nedelje

Akcije nemačkog avio-prevoznika, Lufthansa, dostigle su najviši nivo u protekle tri godine nakon što je kompanija izvestila o profitabilnom poslovanju i snažnom porastu prometa. Lufthansa je u 2022. zabeležila operativni profit od 1,5 milijardi evra i najavila još bolje rezultate u tekućoj godini, premda i dalje zaostaju za predpandemijskim periodom. Iako je prošle godine dupliran broj putnika, ovaj pokazatelj je tek na 72 odsto nivoa iz 2019. Ovome su doprineli i brojni otkazani letovi usled nedostatka osoblja na aerodromima. Na objavu rezultata akcije kompanije skočile su pet odsto na 10,4 evra.

Gubitnik nedelje

Nemački proizvođač sportske opreme, Puma, objavio je rekordne poslovne rezultate za 2022. godinu, ali je najavio da bi ovogodišnji operativni profit mogao biti nešto slabiji u odnosu na prošlogodišnjih 641 milion evra. Kompanija se kao i ostali proizvođači iz ove delatnosti suočava sa povećanim zalihama, dok bi negativan uticaj na profitne margine mogao da dođe i sa strane kursnih razlika, visokih troškova logistike i materijala. Akcije Pume, koja je prošle godine ostala bez direktora koji je preuzeo rivalski Adidas, pale su skoro sedam procenata i nalaze se oko 40 odsto ispod maksimuma postignutog u jesen 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari