Pukovnik u penziji Milojko Brzaković preuzeo je, uoči božićnih praznika, funkciju generalnog direktora Zastave pružja, na koju ga je Nadzorni odbor te fabrike izabrao krajem decembra. Za izvršne direktore Zastave oružja imenovani su dosadašnji generalni direktor te firme Rade Gromović i diplomirani ekonomista Zorica Đorđević, koja je svojevremeno bila odbornica Srpske napredne stranke u kragujevačkom gradskom parlamentu.

Podsetimo da je odluka Nadzornog odbora o smeni dosadašnjeg i izboru novog generalnog direktora Zastavine oružja, krajem godine bila propraćena protestima radnika, upadom policije u fabrički krug i oružarskim zauzimanjem upravne zgrade preduzeća. Eskalacija protesta sprečena je dogovorom oružarskog sindikata i ministra odbrane Bratislava Gašića, prema kojem je, pored ostalog, Rade Gromović ostao u top menadžmentu fabrike, što je, veruju oružari, garancija da će biti očuvan kontinuitet proizvodnje i razvoja preduzeća, ali i realizovani ugovori sa inostranim partnerima za 2015. koji već sada ätežeô rekordnih 80 miliona dolara.

Ovogodišnji izvoz Zastavinog vojnog, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji i revolveri) u više od 40 zemalja širom planete, od Evrope, Azije i Afrike, preko Severne i Južne Amerike, do Novog Zelanda i Australije, mogao bi, međutmi,, da bude i vrednji, pošto tek predstoje dve najveće oružarske sajamske smotre na svetu, u Las Vegasu i Nirnbergu, na kojima kragujevčka fabrika tradicionalno učestvuje.

Zastava oružje već je ugovorila izvoz lovačko-soprtskog i oružja za ličnu odbranu za ovu godinu u Ameriku za više od 12 miliona dolara, ali je gotovo izvesno da će, nakon sajma u Las Vegasu, koji se organizuje u poslednjoj dekadi ovoga meseca, plasman na američkom tržištu biti vredniji. Za kolko, znaće se nakon smotre u Vegasu, na kojoj se, uobičajeno, sklapaju i ugovaraju novi poslovni aranžmani, ne retko vezani i za izvoz vojnog naoružanja.

Sajam oružja u Nirnbergu, koji se tradicionalno održava u martu, nova je prilika za susrete predstavnika Zastave sa poslovnim partnerima iz sveta, a time i za nove ugovore. Da li će Zastava oružja, posle tih manifestacija, imati izvozne ugovore vredne i do 100 miliona dolara, što bi bio jedan od najboljih poslovnih rezultata u 160 godina dugoj istoriji najstarijeg industrisjkog prediuzeća u Srbiji i na Balkanu, biće poznato već krajem prvog ovogodišnjeg kvartala.

Nova radna mesta

Već sada je izvesno da su fabrici, koja trenutno ima nešto više od 2.000 zaposlenih, za realizaciju do sada ugovorenog izvoza, neophodni novi radnici, pre svega proizvodni. Fabrika će uskoro, saznaje se, od nadležnih državnih organa tražiti sagasnot za prijem 100 novih radnika. Prema sagledavanjima fabričkih stručnjaka, Zastavi oružju je za normalno funkcinisanje i realizaciju preuzetih obaveza prema inostranim partnerima potrebno još više stotina novih oružara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari