Jamski radnici nisu višak 1foto:FoNet Dragan Antonic

Informacija da ce se do kraja septembra zatvoriti cetiri rudnika koja posluju u okviru Javnog preduzeca za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i da ce na taj nacin biti ugašeno 1.500 radna mesta je potpuno netacna – kaže za Danas Nebojša Milenkovic, predsednik Sindikata radnika Javnog preduzeca za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.

On istice da je rec o spekulacijama koje ne odgovaraju realnoj situaciji te da nijedan rudar „Resavice“ nece ostati bez posla.

– Tacno je da su neki rudnici „Resavice“ predvideni za zatvaranje zbog rezervi uglja na izdisaju, ali to nikako ne znaci da ce biti zatvoreni u toku ove godine. Naime, zakonska rešenja u Srbiji su takva da je za zatvaranje rudnika potrebno tri do pet godina, pa su tvrdnje da ce cetiri rjame biti zatvorene do kraja septembra besmislene. Isto tako je netacno da ce bez posla ostati 1.500 radnika. Nadležni u državi nisu izašli u javnost sa takvim stavom a u ovom trenutku nema cak ni zvanicnog podatka da li u „Resavici“ ima viška zaposlenih i ako ima koji je to broj. Takode, Vlada Srbije još uvek nije formirana tako da mi kao sindikalci zasad nemamo sa kim da pregovaramo o zatvaranju rudnika i eventualnim viškovima zaposlenih – objašnjava Milenkovic.

Prema njegovim recima kada neki rudnici iz sastava „Resavice“ budu ugašeni nijedan rudar nece postati tehnološki višak vec ce biti prebacen u rudnike koji ce nastaviti sa radom.

– Eventualni višak zaposlenih može biti utvrden medu onima koji rade u administraciji a nikako medu jamskim radnicima. Ako do toga dode, ono što sigurno mogu da tvrdim je da ta cifra nikako nece biti 1.500 zaposlenih kako su pisali neki mediji, vec znatno manja. Ti ljudi ce napustiti preduzece uz odgovarajuce otpremnine – kaže Milenkovic.

Naš sagovornik istice da je u ovom trenutku interesovanje zaposlenih za otpremnine slabo zbog malog iznosa od svega 200 evra po godini radnog staža koliko se nudi.

– Ni mi u sindikatu ne prihvatamo taj iznos otpremnina jer je suviše mali. Definitivno ce morati da se poveca. Koliko ce iznositi znace se posle razgovora sa nadležnima, odnosno Ministarstvom finansija. Mi smo kao sindikat ovlašceni da pregovaramo o takvim stvarima i ucestvovacemo u tom procesu kako bi smo zaposlenima koji ce morati da odu obezbedili pristojne otpremnine – naglašava Milenkovic.

Podsecanja radi, pojedini mediji su ovih dana pisali da ce Vlada Srbije doneti odluku o zatvaranju cetiri rudnika iz sastava „Resavice“ do kraja septembra i da je rec o Vrškoj cuki. Bogovini, Ibarskim i Senjskim rudnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari