Jat ervejz će u toku ove zime iznajmiti dva aviona nove generacije kompanije Erbas, a ne Boinga, kako je ranije najavljivano, saopštio je juče novinarima na Bledu generalni direktor Jata Srđan Radovanović. On je ocenio i da rezultati nacionalne avio kompanije ove godine „neće biti dobri“ jer je bilo predviđeno da na raspolaganju ima 16 aviona i 90.000 putnika po avionu, ali je imao 100.000 putnika i samo devet-deset aviona.

Radovanović nije želeo da u brojkama proceni poslovne rezultate u 2010. On očekuje da Skupština narednih dana ratifikuje zakon koji će Jatu omogućiti da dobije kredite kod dve banke od ukupno 51,5 miliona evra (za zakup aviona, popravku motora i unapređenje kompanije). Kada je reč o pregovorima sa Turkiš erlajnsom, direktor Jata rekao je da državna delegacija sledećeg meseca putuje u Tursku, ali nije mogao da iznese druge detalje, uz konstataciju da je Jat svoj deo posla u tim razgovorima obavio.

Generalni direktor Jata i izvršni direktor slovenačkog Adria ervejza Tadej Tufek juče su na Bledu potpisali ugovor o saradnji prema kojem će dve kompanije zakupljivati jedna od druge mesta u avionima na liniji Ljubljana – Beograd. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ta saradnja biće od koristi posebno poslovnim ljudima jer će do Beograda ili Ljubljane moći da polete ujutro i da se vrate posle podne istog dana, što će im značajno smanjiti troškove. Kako je ocenio Radovanović, let će biti jeftiniji od puta automobilom. Direktor Adrie Tufek ne smatra da je reč o smanjivanju konkurencije na liniji Beograd – Ljubljana. On nije dao odgovor na pitanje da li je saradnja iznuđena lošim poslovnim rezultatima obe kompanije, ali je podsetio da Adria ervejz slične ugovore ima i sa avio prevoznicima iz Evropske unije.

Karte od 140 evra

Zajedničkih letova između Slovenije i Srbije biće šest dana u nedelji (bez subote). Let iz Ljubljane biće u 9.10, a povratak u 16.45, a iz Beograda u 7.00 časova, a povratak u 15.10. Cene karata biće od 140 evra, sa svim taksama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari