Javna rasprava u Nišu: Budžet u 2024. godini procenjen na 16 milijardi 1Foto: Shutterstock/Djalek

Nacrtom budžeta grada Niša za narednu godinu previđeno je da u gradsku kasu bude prikupljeno 16,2 milijarde dinara, što je za milijardu dinara više u odnosu na budžet koji je planiran za 2023. godinu, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi o tom dokumentu održanoj u Gradskoj kući.

Od ukupnog budžeta, tekući prihodi i primanja trebalo bi da iznose 15,88 milijardi, dok bi preostali iznos trebalo da budu preneta neutrošena sredstva iz ove godine.

Od različitih poreza u gradsku kasu bi u toku 2024. godine trebalo da se slije 12,4 milijarde dinara. Načelnica gradske Uprave za finansije Nina Ilić izjavila je da se najveći prihod očekuje od poreza na zarade građana i to 57,7 odsto od ukupnih prihoda, odnosno 9,3 milijarde dinara.

„Udeo poreza na imovinu u ukupnim prihodima planiran je na 15,5 odsto (2,5 milijarde), prihodi od transfera ostalih nivoa vlasti su četiri odsto, ostali prihodi su devet odsto, a prihodi od prodaje zemljišta i nepokretnosti 19 odsto“, kazala je Ilić.

Dodala je da bi prihodi od prodaje nefinansijske imovine grada mogli da budu i veći od planiranih s obzirom da postoje pisma o namerama investitora da otkupe zemljište u industrijskim zonama.

Ilić je kazala da se zbog otvaranja novih radnih mesta može očekivati rast prihoda od poreza na zarade.

„Prihodi od poreza na imovinu poslednjih godina konstantno rastu, zbog većeg obuhvata objekata koji se oprezuju. Dnevni prihod grada od poreza na imovinu poslednjih dana iznosi od pet do osam miliona dinara“, istakla je Ilić.

Prema njenim rečima, nacrtom budžeta za 2024. godinu planirana su sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture i za kapitalne investicije, ali u dovoljnoj meri i za socijalu, dečiju zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da Niš od 2020. godine beleži stalni rast budžeta.

„U 2020. godini planirani budžet bio je 11,2 milijarde dinara, u 2021. godini 11,95 milijardi, prošle godine 12,8 milijardi, a u ovoj godini 15,1 milijardu dinara“, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da je u 2020. godini grad uspeo da ostvari 82 odsto planiranih prihoda, odnosno 9,2 milijarde dinara, u 2021. godini prihodi grada bili su 11,4 milijarde, a u 2022. godini 12,1 milijardu.

„Do 29. novembra ove godine prihodi grada su 11,6 milijardi, što je 77 odsto planiranih. Težimo ka tome da procenat ostvarenja budžeta bude 90 odsto. Verovatno ćemo do kraja godine imati još jedan rebalans“, kazala je Sotirovski.

Prema njenim rečima, dugovanja grada poslovnim bankama trenutno iznose 425 milijardi dinara, što je 2,8 odsto ukupnog budžeta, dok Ministarstvo finansija dozvoljava da zaduženje bude do deset odsto. Predstavnici opozicije u Nišu zamerili su rukovodstvu grada zbog zakazivanja javne rasprave o nacrtu budžeta u roku kraćem od 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari