Raspisan javni poziv za pravljenje superklastera 1

Projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavio je javni poziv zainteresovanim konzorcijumima (kompanijama, startapovima i naučnim institucijama) u okviru projekta stvaranja prvog superklastera u Srbiji.

Superklasteri predstavljaju modele zajedničkog rada i razvoja gde različiti subjekti sarađuju na inovativnim projektima.

U istraživanju urađenom u prethodnoj godini utvrđeno je deset oblasti sa potencijalima u pogledu tehnoloških inovacija, a zatim je izbor sužen na četiri oblasti: visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web3 i blokčejn tehnologije, kao i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

“Istraživanje nam je dalo mogućnost da utvrdimo najperspektivnije domene, a iskustva iz sveta nam sugerišu da rezultate treba testirati i u praksi, odnosno u realnom okruženju. Naš sledeći zadatak je formiranje pilot superklastera za svaki domen, kako bi se testirao njegov pravi potencijal. Stoga pozivamo sve zainteresovane konzorcijume iz ovih oblasti, koji imaju sjajne ideje i žele da rade na formiranju srpskog inovacionog superklastera, da se prijave i testiraju stvarne potencijale svojih planova i timova. Mi ćemo ih podržati u realizaciji aktivnosti, unapređenju kapaciteta, angažovanju eksperata iz različitih oblasti, pristupu različitim izvorima finansiranja za inovativne projekte i u marketingu“, rekla je Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira dodajući da javni poziv traje do kraja februara.

Očekuje se da četiri pilot superklastera započnu sa radom u proleće 2022. godine. Na osnovu rezultata, biće odabran onaj sa najvećim pojedinačnim potencijalom, koji će tokom 2023. godine postati prvi srpski superklaster. Pobednički superklaster će dobiti značajnu pomoć za što bolje pozicioniranje na tržištu, a konačni cilj je da 2025. godine postane samoodrživ u celosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari