"Jedan klik i sve gotovo": Umesto da su na traktoru, muku muče s aplikacijom - da li je e-Agrar zaista olakšao život poljoprivrednicima? 1Foto: Shutterstock/Ljobsy

Prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) koja je počela pre nekoliko dana i predstavlja obavezan korak za korišćenje sistema eAgrar, zadaje glavobolje poljoprivrednicima u sred prolećne setve.

Ovaj sistem treba da omogući da svi podaci o domaćinstvu budu na jednom mestu.

To znači da poljoprivrednici više ne treba da imaju probleme oko papirologije, čekanja na šalterima i troškove.

Takođe, da trebalo bi da omogući brže i delotvornije apliciranje za subvencije i da sami upravljaju svojom bazom podataka.

Ipak, umesto da su u njivama, poljoprivrednici čekaju u redovima ispred različitih udruženja gde pokušavaju da dobiju pomoć oko registracije.

Ni redovi ispred pošti nisu zanemarljivi, s obzirom da se farmeri posle neuspele registracije, vraćaju po novi QR kod kada im aplikacija pokaže grešku.

„Prijivanje zna da bude komplikovano, deluje da su hteli sve da zbrzaju kada je uveden sistem. Em što treba vremena da se registracija izvrši, em što neretko aplikacija ne funkcioniše“, kaže za Danas Dejan Trajković, poljoprivrednik iz Kovina.

„Jedan klik i sve gotovo“

Kako poljoprivrednici tvrde, problemi su brojni, počev od stepena digitalne pismenosti koji registracija zahteva, sve do tehničkih grešaka aplikacije, nad kojima građani nemaju uticaj.

„Da vam ispričam priču o eAgraru- samo jedan klik i sve gotovo. Elem prvo otvoriš mail, pa sa tim predznanjem u najbližu poštu gde ti izdaju QR kod. I šta sad sa ovim pitam. Skineš aplikaciju Consent ID skeniraš kod i to ti je to. Ok skineš app ali ne lezi vraže neće to da radi. Dan drugi: Odlaziš u službu koja se bavi poljoprivredom kaže…..tu je neka greška ne valja kod mora ponovo, ali mora drugi mejl, a možda ni telefon ne podržava app. Mhm znači opet pošta, priupitam onako tupav, kaže opet. Ajd’ Jovo nanovo opet, ali prc……red se odužio ko letnji dan…… Dan treći: Poranio za bele zore da bude prvi kad opet prc, ko rano rani naj**o je,  jer je neko malo bolje poranio, ali oko podne dobih kod uz opasku – juče sam ti dao“, prepričava jedan korisnik Tvitera, navodeći da je naposletku platio 20 evra agenciji da obavi registraciju.

Na Fejsbuku, poljoprivrednici u različitim grupama dele svoja komplikovana iskustva kada je reč o eAgraru.

Naime, najveći broj njih žali se da im aplikacija pokazuje „neočekivanu grešku“, napominjući da deinstaliranje ipak nije opcija, jer ih taj potez vraća nazad u poštu zbog „pamćenja“ ID-ja.

„Kako Vama ide sa instalacijom app Consent ID? Ja sam aplikaciju instalirala, učitala kod, sve u redu a onda mi ipak kaže da je došlo do neočekivane greške (…) Ostavila sam to da stoji nekoliko dana i probala opet. I opet isto. I onda se ja pametna dosetim pa izbrišem app i instaliram ponovo. Ali ispostavilo se da nisam baš toliko pametna, jer ovoga puta kaže da taj ID već postoji u sistemu i ne može da ga prihvati opet. Tako da sam morala da opet idem u poštu i nabavim nove parametre. I opet uradim sve i opet isto. Opet kaže ima neka greška. Ono što sada znam da kažem i drugima ako i kod vas nešto ne radi nemojte izbrisati app, možda postoji način da se ovaj problem prevaziđe a ima i opcija da se iskopiraju parametri“, napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

„Trošak u jeku sezone“

I dok je većina poljoprivrednika pokušava da dobije pomoć u tome kako da se snađu sa ovom aplikacijom, dobar deo već je ogorčen osmišljenošću i nefunkcionisanjem samog sistema.

„Šta su sve seljaku spremili, da bi što više njih otkačili iz priče određenih podsticaja, od toga da mora kupiti Smart mobilni, laptop ili kompjuter, ugraditi eAgrar aplikaciju, naučiti da to koristi itd. Da bi dobio oko 5.000 din po hektaru za godinu dana (tek da znate o kakvom se velikom novcu radi). Tek da znate…u Sloveniji je 600 eura po hektaru, u Hrvatskoj oko 400 eura. Šta biste vi uradili sa 5.000 dinara po hektaru!? Zato će naše selo uskoro nestati“, napisao je na Fejsbuku Miloš Simić.

Drugi, pak smatraju da je eAgrar prevara seljaka, jer zahteva pametne telefone i računare, te da je to, za one koji već ne poseduju uređaje, neplaniran trošak u jeku sezone.

Ipak, za one koji se ne snađu sami, postoje agenti kojima je moguće platiti da to odrade umesto njih.

Takođe, neke mesne zajednice, kao što su, recimo, Mesna zajednica Padina i Mesna zajednica Lokve, organizuju termine u kojima se pomaže građanima da izvrše registracuju u ovaj sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari