"Jel to neko ima manji, a neko veći želudac?": Rade Panić o tome što direktori dobijaju novac za veći topli obrok, a čistačice za manji 1Foto: Menza u TE-KO Kostolac

Predstavnici sindikata zaposlenih u vojsci, prosveti, zdravstvu i pravosuđu predočili su probleme sa nedostatkom toplog obroka i naknade za regres i pozvali predstavnike ostalih sindikata u javnom sektoru da se pridruže zajedničkoj borbi za prava.

Najveći problem je, prema rečima predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića, to što je aktima predviđeno da su naknade za topli obrok i regres uračunate u regres.

Antić je na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Vojnog sindikata podsetio da su plate zaposlenih u vojsci najniže u čitavom regionu.

Pozivajući se na odluku Vrhovnog kasacionog suda od pre dve godine, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Кokot naveo je da „bez sumnje u minimalcu ne može biti nikakvih dodataka“.

„Ovo ne može da prođe i neće im proći dokle god mi sedimo ovde“, poručio je Kokot.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević podsetila je da prema Zakonu o radu zaposleni u javnom sektoru imaju pravo na topli obrok i regres, ali da oni to svoje pravo ne ostvaruju već godinama.

Poseban problem je i to što predstoji pravljenje budžeta, koje se uvek realizuje bez pitanja predstavnika sindikata.

„Piše da zaposleni u pravosuđu imaju topli obrok, ali oni to ne dobijaju, pa sumnjamo gde odlazi taj novac“, istakla je ona.

Kako je rekao predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, s obzirom na to da u zdravstvu postoje čak tri različita procenta toplog obroka srazmerno platama zaposlenih, postavlja se pitanje da li „neko ima veći, a neko manji želudac“.

„Od naše higijeničarke, do v.d. direktora niko nema dodatak na platu“, rekao je Panić i dodao da zaposleni ne smeju da unose hranu u zgradu bez provere, ali da je sada propisano da mogu raditi i 24 sata, jer nema dovoljno radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari