Kabinet gradonačelnice Niša progovorio o paprenoj javnoj nabavci kancelarijskog materijala, ali odbio da Danasu dostavi dokumente na koje se poziva 1Gradska kuća Niša: Foto sajt grada Niša

Kabinet gradonačelnice Niša nije dostavio Danasu dokumente koji bi mogli da potvrde podatke koje je saopštio u vezi sa javnom nabavkom kancelarijskog materijala, čija je cena, po našem uvidu, od jedan i po do čak deset puta veća od one u knjižarama.

Prema navodima kabineta Dragane Sotirovski, jedan od dva izabrana dobavljača, beogradska firma AIO PRO, dopisom od 8. jula ove godine saopštila je Gradu da svoje cene „umanjuje za 35 odsto u odnosu na cene koje je navela u javnoj nabavci“, pa vrednost okvirnog sporazuma između Grada, sa jedne, i ove i druge beogradske firme, Nemetschek, sa druge strane, iznosi samo 24 miliona dinara.

U današnjem saopštenju kabineta se navodi da su ove dve firme bile jedini ponuđači na javnoj nabavci koja je bila centralizovana, te objavljena na portalu Kancelarije za javne nabavke, a javni poziv stajao 35 dana.

Kabinet gradonačelnice Niša progovorio o paprenoj javnoj nabavci kancelarijskog materijala, ali odbio da Danasu dostavi dokumente na koje se poziva 2
Dragana Sotirovski: sajt grada Niša

„Nije bilo posebnih uslova, pa je svako ko se bavi prodajom kancelarijskog materijala mogao da konkuriše, a nije bilo ni pitanja, primedbi ili žalbi u vezi sa zakonskim procedurama“, ističe se, uz ocenu da je Grad, „kao i do sada, i shodno zakonskoj proceduri, tender sproveo na pravi način, ne birajući skuplje već ponuđeno, i štiteći budžet, a ne interese pojedinaca“.

U saopštenju se kaže da je posao nabavke kancelarijskog materijala raskinut sa starim dobavljačima- niškim firmama Grafolist, Broker i Atlantic, jer su „od početka godine u dva navrata tražili od Grada povećanje cena od 40 odsto, što nije prihvaćeno“.

Gradonačelnica nije odgovorila na pitanja Danasa pre 11 dana, ali danas proziva medije

Kabinet gradonačelnice dodaje da su „pojedini mediji“ koji su se proteklih dana bavili ovom temom, zaključivali da se Grad Niš opredelio za ponuđače sa visokom cenom i naveli javnost na sumnju u zakonitost procedure.

„U cilju istinitog informisanja javnosti dostavljamo činjenice koje su slučajno ili namerno u izveštajima izostavljene, a autore tekstova i priloga pozivamo da se uvidom u dokumentaciju uvere u navedeno“, piše u saopštenju.

Danas je prvi izvestio o ovoj javnoj nabavci, pozivajući se na uvid u različite dokumente u vezi sa njom.

Kabinet gradonačelnice 15. jula, kada smo radili tekst, nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa ovom javnom nabavkom.

Javnost je tada ostala usktraćena za odgovore na pitanja da li su u ovoj  javnoj nabavci dve izabrane beogradske firme imale najpovoljnije ponude, koliko je bilo ponuđača i koliki su iznosi njihovih ponuđenih cena, kao i zašto Grad kancelarijskim materijalom ne snabdevaju tri niške firme koje su to činile godinama.

Različiti podaci kabineta gradonačelnice, firme AIO PRO i portala javnih nabavki

Kabinet Sotorovske ni danas nije odgovorio na naš zahtev, upućen u jutarnjim časovima, da nam do kraja radnog dana budu dostavljeni, ili da potpisnici ovog teksta bude omogućen uvid u dopis firme AIO PRO od 8. jula, okvirni sporazum Grada Niša i dve izabrane beogradske firme, te dopise starih dobavljača u kojima traže povećanje cena.

Podaci iz ovih dokumenata bi mogli da doprinesu da se razjasne pojedine dileme u vezi sa ovim poslom koje su ostale i nakon današnjeg saopštenja iz kabineta gradonačelnice.

Podaci iz saopštenja se, naime, ne podudaraju sa navodima iz firme AIO PRO, u vreme nastanka našeg teksta, kao ni sa onima koji se mogu videti na portaju javnih nabavki.

Kabinet gradonačelnice Niša progovorio o paprenoj javnoj nabavci kancelarijskog materijala, ali odbio da Danasu dostavi dokumente na koje se poziva 3
Foto: ilustracija Pixabay

Firma AIO PRO u svom odgovoru Danasu nije negirala informacije o visokim cenama, niti su pomenuli da su 8. jula Gradu Nišu uputili dopis u kojem kažu da će ih spustiti za 35 odsto u odnosu na one koje su naveli u postupku javne nabavke.

Ona nije negirala ni cene pojedinačnih kancelarijskih proizvoda koje je ponudila u tom postupku, a koje smo precizno naveli u pitanjima.

Ova firma je u odgovoru precizirala da su takve cene diktrirale nepovoljne okolnosti u vreme javne nabavke, te rizici u vezi sa cenama u sledeće dve godine, na koliko je ugovor zaključen.

“Javna nabavka je objavljena u momentu kada su cene papira i ostalog materijala višestruko skakale na dnevnom nivou i naša ponuda za nabavku je bila podneta shodno rizicima koje je nosila u tom momentu, s obzirom da treba da se isporučuju i nose male količine proizvoda na dnevnom nivou u naredne dve godine. Mi smo svakako u komunikaciji sa naručiocem i rešavamo promenu cena ili raskid ugovora kako bi se ovaj problem prevazišao”, rekli su oni.

Prema informacijama sa portala javnih nabavki, vrednost ove javne nabavke je 26 miliona dinara, dakle dva miliona dinara više od cene koju kabinet gradonačelnice danas navodi.

U dokumentu u koji smo imali uvid, a u kojem se navode cene kancelarijskog materijala koje su ponudili izabrani dobavljači, ukupna vrednost javne nabavke je 40.102.226,40 dinara.

Prema ovom cenovniku, građani Niša će kutiju papira tabulira formata A3 plaćati 9.288 dinara, umesto tri puta manje (2.820), koliko košta u niškim knjižarama.

Iz budžeta će se za alkalne baterije od 1,5 volti standardne veličine ili one tanje za daljinske upravljače platiti 369,60 dinara, umesto najviše 120, a za veliki selotejp- 264 dinara umesto 85.

Jedna obična hemijska olovka sa minicom i “zakačkom za džep” košta čak 372, umesto 35 do 40 dinara.

Jelena Milošević: I posle “objašnjenja” iz kabineta gradonačelnice ostala sumnja u korupciju

“Grad Niš je ćutao 11 dana, a onda danas saopštio da je raskinuo ugovor sa firmama koje su navodno tražile povećanje cena za 40 odsto, a zaključio ugovor sa firmama koje su skuplje za stotinu do čak hiljadu odsto u odnosu na knjižare. I dalje ostaje sumnja da je reč o korupciji i poslu koji je štetan i po Grad i po građane Niša”, kaže narodna poslanica Jelena Milošević, koja je i članica Predsedništva Stranke slobode i pravde i predsednica niškog odbora te stranke.

Ona ovu nabavku naziva “pljačkom epskih razmera na spajalicama” i poziva javno tužilaštvo da reaguje i proveri svu dokumentaciju, a slučaj  će, kaže, izneti za skupštinskom govornicom, čim parlament počne da radi.

Javna nabavka je, inače, raspisana 6. aprila ove godine, a ugovori sa beogradskim firmama zaključeni su 2. juna, na 24 meseca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari