Kafa poskupljuje zbog suše u Brazilu ili manjka konkurencije u Srbiji? 1Foto: Ana Mihailović

„Pratićemo situaciju u vezi sa cenom kafe“, poručio je juče ministar trgovine Tomislav Momirović, komentarišući najave da bi od 1. jula kafa mogla da poskupi. Kako je pisala Politika, Atlantik grupa, vlasnik, skoro pa svih najvećih brendova mlevene kafe koji se prodaju u Srbiji, a pre svega „grand“ i odnedavno „donkafe“, već je poslala nove cenovnike trgovcima.

Koliko će poskupljenje biti, nije poznato, a nagađa se da bi moglo biti i do 50 odsto.

Atlantik grupa je u odgovoru Danasu istakla da posluju u „okruženju visokih cena sirovina i usluga, u slučaju kafe uglavnom usled slabije berbe, logističkih problema s pristizanjem brodova, male raspoloživosti kafe na spot tržištu i involviranosti fondova na berzama“.

„Kod arabike je konkretnije zbog logističkih problema dostave kafe iz Brazila kasnila isporuka kafe od kraja 2023. Investicioni fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kafe u zemljama konzumenata i podigli nivo berze, a time i cenu arabike na visok nivo. Kod robuste postoji i izazov nedovoljne raspoloživosti u 2024. zbog nepovoljnih vremenskih uslova u zemljama porekla. Dva najveća proizvođača, Vijetnam i Indonezija, su zbog nepovoljnih vremenskih uslova podbacila s berbama. Problem su i visoke cene zbog izazova u transportu (napadi na tranzitne brodove, produženo vreme tranzita za duplo ili više) te posledično viših cena“, navode u Atlantik grupi.

Oni navode da „iako je nemoguće internim uštedama anulirati kretanja na svetskim berzama sirovina, mi smo i do sada kroz kontinuitet kriza maksimalno vodili računa o tome da teret poskupljena u čitavom lancu poslovanja ne prenesemo, svakako ne većim delom, na potrošača. Naš pristup je vidljiv i iz finansijskih izveštaja Atlantic grupe, gde je vidljivo da smo kroz kontinuitet kriza iza nas nastojali da zaštitimo našeg potrošača od dramatičnih poskupljenja nauštrb sopstvene profitabilnosti“, zaključuju oni.

Zaista, sirova kafa je na globalnom tržištu od početka godine poskupela za 30 odsto, a od novembra prošle godine za više od 60 odsto.

Vremenske neprilike pogodile su najveće proizvođače arabike (Brazil) i robuste (Vijetnam), a otežan je i transport. Cena kafe je na rekordnom nivou u poslednjih 45 godina.

Međutim, ono što izaziva skepsu u javnosti je struktura tržišta kafe u Srbiji.

Naime, od februara ove godine, na tržištu mlevene kafe u Srbiji, Atlantik grupa drži 70-80 odsto tržišta. Naime, tada je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje Štraus Adriatika od strane Atlantik grupe, što je zapravo spajanje dva ubedljivo najveća igrača na tržištu mlevene kafe u čijem portfoliju je većina brendova mlevene kafe na našem tržištu.

Komisija je odobrila akviziciju uz određene uslove, od kojih su najvažniji prodaja jedne od fabrika kafe Atlantik grupe u Srbiji, prekid proizvodnje za robne marke i izveštavanje Komisije o stanju na tržištu kafe.

U izveštaju KZK, pak, nema ograničenja u vezi sa promenama cena.

Zanimljivo je da je na tržištu EU rast cena kafe zapravo znatno usporen, barem u prva tri meseca ove godine, za kada je Eurostat objavio podatke.

Najveći talas poskupljenja je zabeležen krajem 2022. godine od oko 17 odsto međugodišnje.

U martu je rast cena pao na jedan odsto.

Kafa poskupljuje zbog suše u Brazilu ili manjka konkurencije u Srbiji? 2

Međutim, i u okviru EU razlikuju se stope poskupljenja kafe, a najveći rast u martu međugodišnje zabeležen je baš kod naših komšija. U Hrvatskoj je poskupljenje iznosilo 7,4 odsto, u martu 2024. u odnosu na mart 2023, u Rumuniji 6,8 odsto, a u Bugarskoj 6,6 odsto.

Recimo u zemljama kao što su Finska i Litvanija kafa je pojeftinila po 15 odsto.

Ali prethodnih godina ni Srbija nije pošteđena poskupljenja kafe. Prema podacima Ministarstva trgovine, kilogram mlevene kafe u februaru 2021. godine koštao je 1.190 dinara, u februaru naredne godine 1.457 dinara, a naredne 2023. u istom mesecu ona je već koštala 1.672 dinara po kilogramu. U februaru 2024, što je poslednji podatak Ministarstva, koštala je 1.730 dinara. Rast cene kafe za tri godine iznosio je celih 45 odsto.

Trenutno, cena 100 grama mlevene kafe u maloprodaji kreće se od 170 do 220 dinara.

Kafa poskupljuje zbog suše u Brazilu ili manjka konkurencije u Srbiji? 3
Foto:Shutterstock/STILLFX

Čak i u uslovima poskupljenja sirovine, podozrenje potrošača postoji zbog odluke Komisije za zaštitu konkurencije iz februara ove godine da su se Atlantik grupa i Adriatik Štraus dogovarale oko cena tokom 2021. godine.

„Komisija je utvrdila da su se ta privredna društva dogovorila i usaglašavala poslovnu strategiju direktnom ili indirektnom razmenom informacija u vezi sa cenovnom politikom i budućim veleprodajnim cenama mlevene kafe u Srbiji“, zaključila je Komisija.

Ni stručnjake ne iznenađuje da će kafa poskupiti nakon ukrupnjavanja.

Boban Stojanović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Nišu podseća da se sve iznad 40 odsto tržišnog učešća tretira kao dominantan položaj na tržištu.

„To nije kažnjivo, ali jeste kažnjiva zloupotreba tog dominantnog položaja. Ukoliko do toga dođe, za to je odgovorna Komisija koja je odobrila koncentraciju. Očekivano je da se dominacija odrazi na rast cena, posebno sada kada to tržište ima i odlike monopola“, ocenjuje Stojanović.

Ekonomista Božo Drašković napominje da se ne seća da je KZK skoro odbila neki zahtev za koncentraciju.

„Sa 40 odsto je dominantan položaj, a sa 70 odsto to je zapravo monopol. Takav igrač može da diktira i količine i cene. Može čak da izazove i nestašice kako bi opravdao poskupljenja. Osim koncentracije, kod prerađivača kafe, imamo dosta koncentrisano i tržište maloprodaje na kom dominiraju trgovinski lanci. Treba imati na umu da monopolisti ima cilj da maksimiziraju profit, a obično za kupca to znači manji kvalitet po većoj ceni“, napominje Drašković.

Komisija ne odobrava povećanje cena

Na pitanje da li je potrebna dozvola ili saglasnost Komsije za zaštitu konkurencije za poskupljenj ekafe s obzirom na nedavno dato uslovno odobrenje akvizicije na ovom tržišti, KZK odgovara da ona ne odobrava povećanje cena tržišnih učesnika.

„U vezi sa najavama poskupljenja kafe, radi se o praćenju uslovno odobrene koncentracije i njenih efekata. Komisija za zaštitu konkurencije je rešenjem o uslovnom odobrenju koncentracije Atlantic Grand- Strauss Adriatic, obavezala društvo Atlantic Grand da u roku od pet godina podnosi pisane izveštaje Komisiji za zaštitu konkurencije koji sadrže podatke o:

1) ukupnoj količini i ceni uvezene sirove kafe,

2) proizvodnim kapacitetima i stepenu iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta društva Atlantic Grand i preuzetog društva Strauss Adriatic doo Šimanovci u Srbiji,

3) godišnjoj količini proizvodnje tradicionalne (domaće) pržene kafe u proizvodnim kapacitetima društva Atlantic Grand i preuzetog društva Strauss Adriatic u Srbiji,

4) ukupnoj količini i veleprodajnoj ceni (bez PDV-a) prodate tradicionalne pržene kafe u Srbiji, i to po kanalima prodaje i po brendovima, kao i podatke o izvozu (količini, ceni, zemljama u koje se izvozi kafa).

Društvo Atlantic Grand je dužno da dostavlja Komisiji za zaštitu konkurencije izveštaj dva puta godišnje – za šestomesečni period.

U skladu sa ovim rešenjem, društvo Atlantic Grand je obavestilo Komisiju o planiranom povećanju cena shodno povećanju cene sirove kafe na svetskoj berzi, što predstavlja tržišne uslove na koje učesnici ne mogu da utiču. Komisija će nastaviti sa praćenjem izvršavanja naloženih mera od strane društva Atlantic Grand.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari