Kako će poskupljenje energenata uticati na cene svih drugih proizvoda: Dodatno snižavanje životnog standarda građana 1Foto: Pixabay/Geralt

Najave nadležnih da će doći do poskupljenja struje i gasa ukazuju na to da odluku Vlade Srbije o tome treba očekivati tokom nastupajuće zimske sezone a efekat takvog poteza biće fatalan za građane, jer će povećati stopu inflacije i rapidno smanjiti standard života građana, smatra stručna javnost.

Većina sagovornika Danasa na ovu temu mišljenja je da u ovom trenutku, odnosno u uslovima ekonomske krize zbog rata u Ukrajini, ne postoji razlog za podizanje cena energenata.

Da će, po svemu sudeći, veoma brzo pooskupeti struja i gas prvo je javnosti saopštila premijerka Ana Brnabić a posle nje i nova šefica resora energetike, ministarka Dubravka Đedović. Kao razlog za najavljeni rast cena energenata navodi se njihova visoka cena na tržištu kao i to što je došlo do višestrukog povećanja cene struje i gasa u drugim evropskim zemljama.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da ne postoji nijedan razlog za povećanje cene električne energije u Srbiji.

– Cena struje koju proizvodi Elektroprivreda Srbije je niska i u odnosu na prodajnu cenu je održiva u tom smislu što može da obezbedi profit tom preduzeću i servisiranje svih njegovih troškova. Država može da podiže cene struje za privredu. Ali kada je reč o domaćinstvima nema opravdanja za najave da će električna energija poskupeti. Potrebno je samo profesionalno, odgovorno i racionalno upravljati EPS-om i nikakvih problema neće biti. To je ono što država kao vlasnik tog preduzeća treba da obezbedi a nikako da bespotrebno povećava cene – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da Srbija dodatne količine gasa kupuje po tržišnim cenama i da je u tom smislu povećanje cene “plavog energenta” opravdano.

– Međutim, nadležni bi morali da smanje njegovu nepotrebnu potrošnju, odnosno da ukinu da se veliki gradovi poput Beograda i Novog Sada greju na gas. Po istom principu kako se Obrenovac greje toplom vodom iz Termoelektrane “Nikola Tesla” na isti način mogu da se zagrevaju domovi svih potrošača u Beogradu. U Novom Sadu pak grad bi mogao da se greje na biomasu. Tako bi se smanjila potreba za uvozom gasa i ne bi bilo potrebe da se cena u maloprodaji poveća – kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, jedini efekat koji će poskupljenje energenata izazvati je povećanje cena svih drugih proizvoda što će dovesti do skoka inflatorne stope.

– Sve će se to odraziti na dodatno snižavanje životnog standarda građana. Kada je pak reč o povećanju penzija i podizanju minimalne cene rada to bi trebalo da budu mere kojima se poboljšava standard građana u kriznim uslovima a ne da Vlada to reklamira kao nekakvo svoje veliko dostignuće. Povećavanjem cena energenta pak efekat povećanja plata i penzija se definitivno anulira – ističe Pavlović.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić takođe smatra da je povećanje cena energenata apsolutno pogrešan i nepotreban potez koji će izazvati povećanje inflacije.

– Sasvim je jasno da se Vlada Srbije na to odlučila zbog toga što je u pregovorima o novom zajmu koji treba da joj obezbedi Međunarodni monetarni fond a uslov za to je da se poveća cena energenata. To će biti udar na egzistenciju građana. Najbolji dokaz za to je da su se sindikalne organizacije pretvorile u socijalne institucije. Ogroman je broj zahteva koje dobijamo za nepovratnu pomoć. Nekada se to tražilo u slučaju smrti ili bolesti a danas je dominantan razlog taj da se obezbedi egzistencija zaposlenih za kupovinu hrane i drugih osnovnih potrepština. Ono što me čudi je to da i pored svega toga deo građana i dalje na izborima glasa za opciju koja evidentno ne vodi računa o njenim socijalnim i egzistencijalnim interesima – navodi Ranka Savić.

Ona dodaje da bi umesto da diže cene energenata Vlada Srbije trebalo da radi na smanjenju nepotrebnih troškova kao što su primera radi oni koji nastaju zbog izgradnje novih stadiona koji u datim uslovima nikako ne mogu da budu prioritet.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da je najavljeno poskupljenje struje i gasa posledica sklapanja novog aranžmana o zaduženju sa Međunarodnim monetarnim fondom čiji je to uslov za kreditiranje.

– Takva orijentacija će dovesti do toga da građani u Srbiji žive još lošije nego što je to sada slučaj. Sve ono što su zaposleni navodno dobili kroz mizerno povećanje minimalne zarade biće u potpunosti anulirano novim poskupljenjima. S obzirom da MMF insistira na reorganizaciji EPS-a izvesno je da se razmišlja i u pravcu svojinske transformacije odnosno privatizacije tog preduzeća. Ako se to desi potrošači će biti u još nezavidnijoj situaciji nego što je to sada slučaj jer će doći do velikog poskupljenja električne energije – navodi naš sagovornik.

On dodaje da Vlada Srbije nastavlja sa pogubnom ekonomskom politikom zaduživanja, poskupljenja energenata i odobravanjem subvencija investitorima umesto da iznađe način da puni budžet i sredstva iz njega racionalno troši.

– Umesto da vođenjem odgovorne politike Vlada omogući efiksano poslovanje energetskog sektora u kriznim uslovima ona se i u ovom konkretnom slučaju odlučila da teret prebaci na građane koji su već opterećeni visokim troškovima života i niskim primanjima – kaže Veselinović.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović ističe da nema dileme da će rast cene energenata dovesti do povećanja inflacije.

– Sasvim je jasno da će osnovni proizvodi potrebni za život poskupeti odmah nakon što se u delo sprovede odluka o povećanju cena struje i gasa. Oni koji će platiti ceh biće potrošači. S obzirom da su cene gasa i struje u ovom trenutku visoke a da kada je reč o gasu Srbija od uvoza zavisi oko 90 odsto a kako ne proizvodi dovoljno struje u zemlji nužno je da uvozi oko 20 odsto električne energije do poskupljenja tih energenata prosto mora da dođe. Da bi se obezbedila sredstva za kupovinu energenata postoje dva načina. Prvi je da se država zadužuje i iz budžeta pokriva troškove energetskih preduzeća. Drugi je da se povećaju računi potrošača. Ovaj drugi ima više smisla i logičniji je. Ono što bi država trebalo da radi vezano za to a što kod nas nije urađeno u proteklih tridesetak godina je da se formiraju socijalne karte koje bi omogućile finansiranje računa sirimašnih potrošača koji nisu u stanju da ih plate. Na taj način bi se energetskim preduzećima omogućilo pozitivno poslovanje, a smanjilo bi se i rasipanje struje što znači da bi je bilo više za osnovnu upotrebu umesto da se troši na grejanje zbog niskih cena – kaže Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari