Kako kupiti bitkoin? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković (Arhiva)

Kriptovalute je moguće kupiti na više načina, a neki od najpopularnijih su putem berzi, menjačnica, kripto automata i lične kupovine.

Strmoglavi rast vrednosti kriptovaluta protekle godine, na krilima pandemije i ogromnih količina novca koje su države upumpale u sistem pokušavajući da spreče krizu zbog zatvaranja, dovele su do toga da su i laici za informacione tehnologije počeli da se zanimaju kako uložiti novac u ovu novotariju. U nastavku Marija Blešić iz Belgrade Crypto zajednice (https://belgradecrypto.com/) u nekoliko koraka objašnjava šta je potrebno uraditi kako bi se došlo u posed bitkoina (ili neke druge kriptovalute).

Bitkoin i ostale kriptovalute moguće je kupiti na više načina, a neki od najpopularnijih su putem berzi, menjačnica, kripto automata i lične kupovine.

Najveći broj kupaca kriptovalute kupuje preko berzi. I pored toga što zvuči komplikovano, kupovina na berzi je zaista jednostavna, ali kao i sve sa čim se prvi put srećemo – može izgledati konfuzno. Berze nude najviše mogućnosti za kupce. Dobra stvar jeste što kupac ima veliki izbor berzi i valuta koje može da kupuje samostalno. Kupac nije ograničen brojem transakcija, radnim vremenom i slično. Provizije mogu biti od 1,1% pa na dalje za slanje novca na berzu, a kasnije korisnik na berzi može napraviti koliko god želi kupovina ili prodaja.

Menjačnice fukcionišu tako što posrednik kupuje kriptovalutu za kupca na nekoj berzi i potom je šalje kupcu. Kupovina na ovaj način je zgodna kada kupac želi da kupi i da čuva kriptovalutu na duže staze, a da se lično ne angažuje.
Automati za kupovinu kriptovaluta su efikasni načini za kupovinu, ali nažalost, nema ih u mnogo gradova u Srbiji. Ono što je zajedničko za menjačnice i kripto automate jeste što naknade za menjačke usluge (provizije) znaju da budu između 4% i 8% za pojedinačnu kupovinu.

Ukoliko poznajete nekoga iz kripto zajednice moguće je da izvršite razmenu jedan na jedan. U tim slučajevima često nema provizije, ali kako niko ne može da garantuje pouzdanost druge strane, ljudi se često vraćaju na neku od prethodnih opcija.
Šta kupac treba da zna prilikom prve kupovine bitkoina na berzi?

Najveći broj kupaca koristi berze za kupovinu, i to sa dobrim razlogom. Kupovina na berzi omogućuje slobodu i nezavisnost i daje pregršt mogućnosti. Sa druge strane korišćenje berze zahteva mali izlazak iz zone komfora i isprobavanje nečeg novog.

Da biste kupili bitkoin treba da izaberete berzu na kojoj želite da ga kupite. Ako želite da kupite bitkoin za dinare preporučujemo Xcalibra berzu, koja ima vrlo niske naknade (1,1%), a ako planirate da kupujete za evre ili dolare CEX je dobra opcija (VISA transfer 2.99% + bankovna naknada za slanje novca u inostranstvo).

Korisnički nalog

Za korišćenje najvećeg broja berzi, menjačnica i kripto automata, u zemlji i inostranstvu, potrebno je pravljenje korisničkog naloga. To podrazumeva upisivanje ličnih podataka u za to predviđeni online formular na izabranoj berzi. To je već godinama standardna procedura koja je zakonski obavezna i često jeste nešto što odbija potencijalne kupce. Sa druge strane, ko god želi da aktivno učestvuje u bitkoin eri – izdvojiće dva minuta i napraviti nalog. Evo primera kako može da izgleda pravljenje naloga na berzi, tj. koje su to informacije koje potrebne za pravljenje naloga.

Odredite budžet za kupovinu kriptovaluta

Odredite tačnu količinu novca koji želite da potrošite, a ako ste početnik prvo isprobajte sa manjim iznosom. Novac treba da se nađe na vašem bankovnom računu. Ako želite da kupujete dinarima na Xcalibri šaljete uplatu e-bankingom (ili uplatnicom) ka berzi. Ako želite da kupite devizama – predlažemo da koristite VISA ili MasterCard radi jednostavnosti.

Unapred izračunajte ukupne troškove

Vrlo je važno da prilikom kupovine izračunate vaše troškove. Tu, između ostalog, mislimo na provizije na berzi. Pre same kupovine proverite kolike su provizije, proverite da li vaša banka naplaćuje bankovne transfere ka inostranstvu ukoliko planirate da koristite inostranu berzu.

Da biste se ulogovali na berzu treba da upišete registrovanu email adresu i svoju šifru koju ste sami zadali prilikom pravljenja naloga.
Da biste poslali novac na berzu treba da nađete opciju “Deposit” na berzi. Ukoliko nije istaknuto na naslovnoj strani, potražite “Deposit” opciju u Balansima. Kako se berze malo razlikuju jedna od druge, posle klika na dugme “Deposit” – pratite uputstva – ako je u pitanju inostrana berza imaće opciju da povežete karticu sa koje šaljete sredstva i da upišete iznos koji šaljete. Ukoliko šaljete na “domaću” berzu popunićete eletronsku uplatnicu sa informacijama o primaocu (ili pravu uplatnicu) i poslati dinare ka berzi. U oba slučaja novac će se naći na vašem novčaniku na berzi.

Izaberite adekvatan trgovinski par

Kada se novac nađe na vašem nalogu na berzi, potražite “Search box” i upišite “BTC” kako biste dobili sve trgovinske parove za bitkoin. Izaberite onaj koji vam odgovara. Ako ste poslali dinare na berzu i želite da kupite bitkoin onda izaberite BTC-RSD, a ako ste poslali evre onda izaberite BTC-EUR, ako ste poslali dolare BTC–USD itd.

Kako kupiti bitkoin?

Sama kupovina je jednostavnija od svih koraka koji su joj prethodili. Kada ste izabrali ispravan trgovinski par, videćete grafikon na kome su prikazane kupovine i prodaje. Kako se ovom prilikom bavimo samo kupovinom, tražimo opciju “Buy Bitcoin”. Na boljim berzama automatski će biti upisana najbolja cena na tržištu ili će postojati opcija da izaberemo najbolju. Potrebno je samo da upišete koju količinu novca želite da potrošite i da kliknete na dugme “Buy”. U tom momentu kupićete bitkoin i on će se naći na vašem novčaniku u okviru berze!

Na isti način na koji se kupuje bitkoin, kupuju se i ostale kriptovalute.

Šta posle sa kupljenim bitkoinom?

Kupljeni bitkoin možete koristiti za dalju trgovinu na berzi (trading). Možete da kupujete druge valute, a onda prodajete i kupujete iznova. Na ovaj način možete ostvariti izvesnu zaradu. Ovo je jedna od prednosti korišćenja berze-mogućnost punog raspolaganja kriptovalutama. Kupljeni bitkoin možete čuvati i na duže staze ili iskoristiti za kupovinu nekog proizvoda ili usluge. Ukoliko je čuvanje na duže staze ono što planirate, najbolje je da bitkoin sklonite sa berze i pošaljete na svoj lični novčanik.

Koji novčanik odabrati?

Postoji više vrsta novčanika shodno potrebama kupaca. Novčanik na mobilnom telefonu je vrlo zgodan za slanje transakcija i brz pregled stanja. Neko više preferira desktop novčanik, jer je on pregledniji, dok neki vole najsigurnije opcije, pa koriste uređaje za čuvanje kriptovaluta.
Od proverenih desktop i mobilnih novčanika za početnike možemo da preporučimo, između ostalih, Trust i Exodus novčanik-aplikacije.

U nekom momentu ćete sigurno poželeti da unovčite svoj bitkoin i povučete dinare, evre ili dolare na svoj bankovni račun. To ćete uraditi tako što ćete opet uraditi niz mehaničkih radnji i poslati bitkoin na berzu, tamo prodati taj bitkoin i poslati novac na bankovni račun. Verovali ili ne, ceo ovaj proces može potrajati samo desetak minuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari