Kako pandemija korona virusa utiče na avio-saobraćaj u Srbiji (VIDEO)

Avio letovi samo na internetu i u teoriji, u realnosti gubici

Ostavite komentar


  1. Moje je iskustvo potpuno drugacije od mladog beogradjanina. Pre nedelju dana sam bez ikakvih problema dosao iz Melburna Qatar Airways, Melburn, Doha, Cirih, Beograd, nije bilo samo uobicajenog leta Doha Beograd pa sam putovao preko Ciriha. Konkretno iz Melburna umesto nekada desetak letova ka Evropi tada dnevno je leteo jedan koji je prakticno skupljao putnike iz nekoliko kompanija Qantas, Cathy Pacific, British Airways… ali ipak moze da se stigne, mislim da su informacije mladog beogradjanina netacne ili on ne ume da se snadje pri kupovini karata.

    1. Zamolicu personal koji se bavi putnicima da objasne zasto pri ukrcavanju uruce svakom putniku formular uz reci:“Ovo morate da ispunite pre sletanja“, bez ikakvog objasnjenja zasto i kome ide isti? Na formularu vam traze ime, prezime, pol, (privremenu) adresu, adresu „osobe u vanrednoj situaciji“, broj leta i stolica. Kome idu ovi podaci i u koje svrhe se koristi? Jeste li culi za zakon AVG (o zastiti licnih podataka, da kao gradjani imamo pravo da znamo sta/kako/zasto ih neko trazi)? Nisam ih ispunila i niko mi nije trazio formular kada sam usla u drugu zemlju.

    2. Melburn nije na New Zealandu, a zasto nije bilo tog uobicajenog leta i jeste problem. Avio kompanije se hvalisu na sva usta da imaju xy letova izm pojedinih destinacija nedeljno, onda npr od 4 leta ostane samo 1, u koji naguraju putnike od ova 3 da bi avion bio pun. kakav razmak, social distancing, samo je profit bitan. Kada bi bili kaznjeni po svakom ne odradjenom letu, kada bi morali da snose pun trosak i dodatnu kaznu za sve putnike koji su uplatili neke aranzmane na koje nece ili uopste otici ili kasniti i po 5 dana, onda bi se malo drugacije ponasali.

    3. Postovani Dragane,

      Ja sam „mladi“ Beogradjanin.

      Australija je skroz drugi entitet i nije izdavala tranzitne vize zbog celokupne situacije, tako da put sa NZ preko iste nije bio moguc. Postojala je i opcija preko LA, ali USA takodje nije izdavala tranzitne vize zbog celokupne situacije. Letovi su uglavnom isli preko Singapura, HK i Malazije, koji su takodje otkazivani i/ili menjani bezbroj puta. Qatar Airways nam je otkazao let jos pocetkom Maja meseca i posle nekoliko pomeranja/otkazivanja kao jedinu opciju dao refundaciju. Sa Turkish Airlines smo imali bezbroj prepiski preko mejlova, izmene letova iz dana u dan, telefonskih razgovora, sto sa njihovim predstavnistvima u Australiji, sto u Srbiji, da bi nam posle nekoliko meseci gospodja iz podrske rekla da je najbolje da odradimo refund. Karta koja je kupljena preko Emirata je takodje sad pretrpela izmene, umesto direktnog leta iz AKL do Dubaija, sada let ide preko Malazije, ali je to bar isti dan i svega nekoliko sati duzeg leta.

      Ne znam kakvo snalazenje je potrebno pri kupovini karata od firmi poput Qatara, Turkisha i Emirata, osim da imate internet konekciju i dovoljno novca na kartici.

      Nadam se da ste svesni da ste Vi imali mnogo vise srece od nekih drugih ljudi.

      Srdacan pozdrav!

  2. Platićemo Makronovoj firmi penale Boga oca što je zakupila Teslu na toliko godine zato svi
    ćute. Odraće nas Francuzi ko musa jarca. Teška je okupacija dok poglavice rasprodaju pleme

  3. U nabrajanju svih gubitaka, kao da ste zaboravili aerodrom Morava, koji je prosle godine svecano otvoren. Koliko sam shvatio, on zaposljava pedesetak ljudi, a do sada je radila samo jedna linija za Bec, koja je ubrzo prestala sa radom zbog pandemije. Tu prihoda prakticno nema, tako da je u pitanju cist gubitak, pocev od ulaganja, pa do tekucih troskova.

    1. tu i jeste najbitnije bilo ulaganje, da bi se klepile provizije a i da se zaposli podoban kadar koji ce malo da pripomogne stranci mesecno.

  4. Jasno je i nestrucnjaku da se te silne investicije u neke aerodromcice po Srbiji pa cak i u Trebinju nikada i bas nikada nece isplatiti sto znaci da je to cisto razbacivanje novc u vetar. Zasto, trebalo bi da se zapita Republicko javno tuzilastvo koje se naravno ne mesa u svoj posao. Potpuna besmislica je bilo i pre pandemije a kamo li sada! Da li je moguce da Morava zaposljava cak 50 ljudi? Zato i nije dobijen odgovor samo od drzvanih Aerodroma Srbije jer ga nema suvislog! Tu se vidi srpska neposlovnost! Ali Air Serbia iako je vecinski u vlasnistvu drzave ne dobija nikakvu pomoc od manjinskog vlasnika Etihad Airwaysa iako poslove vodi njihv covek! Cist gubitak drzave!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.