Kako refinansirati stambeni kredit 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Stambeni kredit je dugoročan projekat koji većina od nas realizuje jednom u životu.

Kako živimo u svetu gde se sve brzo menja, okolnosti pod kojima ste uzeli kredit mogu vam iz sadašnje perspektive biti nepovoljne, bilo zbog kamatne stope, dužine perioda otplate ili nekih drugih faktora.

Važno je da znate da stambeni kredit možete i refinansirati, u istoj ili drugoj banci, i na taj način ostvariti recimo nižu ratu i kamatu ili produžiti period otplate, ili, zašto da ne, skratiti ga.

Uslovi pod kojima banke nude refinansiranje su obično isti kao oni koje trenutno imaju u ponudi, a danas se na tržištu najčešće nude dve vrste stambenih kredita – sa kombinovanom ili varijabilnom kamatom, što je stvar izbora klijenta oko kog onima koji uzimaju kredit iskusni bankari mogu da pomognu.

Da biste refinansirali stambeni kredit potrebno je da ste u radnom odnosu na neodređeno vreme kod istog poslodavca poslednjih šest meseci, kao i da otvorite račun u banci u kojoj ste odlučili da kredit refinansirate.

Obično banka ima zahtev i da na taj račun primate svoju platu.

Bitno je da napomenemo da za ovu vrstu kredita nije potrebno učešće, već se refinansira ukupan ostatak duga po stambenom kreditu.

Rok otplate za podizanje kredita za refinansiranje ne može da bude duži od 30 godina, a minimalni iznos kredita je 10.000 evra.

U slučaju da se klijent odluči za kombinovani stambeni kredit za refinansiranje i izabere da da krene sa fiksnom kamatom, ona bi prve tri godine u OTP banci bila fiksno 3,5 odsto, a posle toga bi se kretala od 2,99 do 3,75 plus tromesečni EURIBOR.

Onima koji odaberu varijabilnu kamatnu stopu od starta, kamata će biti od 2,99% plus tromesečni EURIBOR, a nakon tri godine klijent može izabrati da nastavi sa varijabilnom kamatnom stopom, ili pređe na fiksnu, i to bez ikakve naknade.

Ono što klijente najviše zanima jeste koliko će da ih to košta mesečno, a računica zavisi od mnogo toga.

Recimo, ako se klijent odluči za refinansiranje iznosa od 30.000 evra sa maksimalnim rokom otplate na 30 godina, a sada je izabrana varijabilna kamatna stopa, mesečna rata iznosila bi 122 evra, a ako se klijent odluči za fiksnu kamatnu stopu za početak, rata za prve tri godine bi iznosila 135 evra.

Nakon tri godine situacija može da se promeni i klijent može birati šta je povoljno za njega u tom trenutku.

Naknada za puštanje kredita se ne plaća, a osnovni troškovi poput menice koštaju 100 dinara, trošak za povlačenje izveštaja iz Kreditnog biroa je 246 dinara.

Na spisku troškova prilikom uzimanja kredita za refinansiranje je i overa založne izjave, osiguranje imovine koje se plaća na godišnjem nivou i trošak za pribavljanje izvoda liste nepokretnosti.

Troškovi upisa hipoteke za naš primer su 20.000 dinara, procena nekretnine se radi svake tri godine i košta 100 evra.

Još jedna pogodnost za one koji odluče da refinansiraju stambeni kredit koji imaju jeste da od prošle godine kreditne obaveze koje imaju kod druge banke bez odlaska u tu banku mogu da prebace u neku drugu. Naime, instrukcijom Narodne banke Srbije omogućeno je da se jednostavno promeni banka, a da svu komunikaciju sa bankom čiji kredit želite da refinansirate druga banka preuzima na sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari