Šta je sve potrebno od dokumentacije kada se kupuje stan na kredit? 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Kažu da je prvi korak uvek najteži, ali ako ste već odabrali nekretninu koja će postati vaš dom, odlučili se za banku koja će vam pomoći da je kupite, onda ste već na dobrom putu da ostvarite svoju nameru.

Korak koji sledi je prikupljanje dokumentacije, što je neophodno da se uradi na pravi način kako bi se kredit realizovao najbrže moguće.

Najveći razlog što nikom ne prija pribavljanje dokumentacije jeste što obično ne znamo odakle da počnemo i šta nam sve treba, koliko će da košta i koliko traje dok ne dobijemo traženo.

Za početak, potreban vam je validan dokument, važeća lična karta ili pasoš. Takođe, osnovni izveštaj Kreditnog biroa je obavezan za sve buduće korisnike stambenog kredita, ali dobra vest je da za dobijanje ovog dokumenta ne morate da brinete, njega će pribaviti banka uz vašu saglasnost.

Osnovna dokumentacija još podrazumeva i potvrdu o zaposlenju i visini primanja, kao i platne listiće za poslednja tri meseca koje dobijate od svog poslodavca, a potrebni su vam i izvodi o prometu na računima kod iste i druge banke za poslednjih šest meseci.

U slučaju da primate penziju, uz pomenuti izvod po tekućem računu  potrebno je da imate i penzione čekove za poslednja tri meseca ili ukoliko ne raspolažete čekovima, dostavljate potvrdu o visini primanja za poslednja tri meseca kao i mesečnim obustavama, overenim od strane PIO fonda.

Dokumentacija je drugačija za one koji su vlasnici firmi ili preduzetnici, a stambeni kredit je moguće dobiti i ako ste inostrani penzioner ili strani državljanin – rezident u Srbiji.

U ovim slučajevima je najbolje direktno sa bankom proveriti šta je i kako potrebno pribaviti od dokumenata.

Ako ste već imali sastanak sa svojim bankarom, onda ste sigurno dobili i informacije o dokumentaciji koja je potrebna u vezi sa nekretninom koju kupujete, a koja se razlikuje u zavisnosti od toga da li kupujete uknjižen stan ili stan u izgradnji, da li će stan koji kupujete biti i predmet hipoteke ili ćete pod hipoteku staviti neki drugi stan i sl.

U svakom slučaju, list nepokretnosti, koji se pribavlja od službe za katastar nepokretnosti ili od javnog beležnika, i predugovor ili overen ugovor o kupovini nepokretnosti su osnovna dokumenta koja će biti potrebno da dostavite.

Ukoliko još niste stigli da se konsultujete sa bankarom, a želite odmah da saznate nešto više o kupovini stana stambenim kreditom, predlažemo vam da pogledate naš Vodič – U 5 koraka do svog stana, koji će vas kroz korake upoznati sa procesom koji vodi do useljenja u novi dom.

Kao što smo napomenuli, pre nego što krenete u prikupljanja dokumentacije, sve informacija dobićete u ekspozituri, jednostavnim zakazivanjem sastanka sa savetnikom za stambene kredite.

Od toga koliki je iznos za koji se kredit podnosi, kakvi su uslovi i koja je neophodna dokumentacija za traženi stambeni kredit, možete dobiti posetom jedne od ekspozitura OTP banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari