Kako se "tačka" Ane Brnabić na Rio Tinto pretvorila u zarez: Otkriven dokument koji dokazuje da je rudnik litijuma i dalje u proceduri 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Rio Tinto nije otišao iz Srbije, a sudeći prema informacijama ekoloških udruženja nije prekinuo ni projekat eksploatacije litijuma iz Jadra iako je odlukom Vlade još 20. januara trebalo da bude stavljena tačka na to.

Tačka nije stavljena, tvrdi meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović, već više zarez, jer Rio Tinto, kako kaže, nije odustao i nema nameru.

“Pre 20 dana otkupili su domaćinstvo koje nije u zoni rudnika, već se nalazi na trasi brze saobraćajnice. Sve je ukidanjem Uredbe od 20. januara trebalo da bude ukinuto, ali jedino što jeste urađeno je prenamena zemljišta, ono je vraćeno iz građevinskog u poljoprivredno”, ističe Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar.

On kaže da je 10. avgusta gradska uprava izdala 45 rešenja za rušenje kuća koje su predstavljale ruglo, a da su oni i javnost o tome obavešteni tek početkom oktobra.

“Tražili smo od gradske uprave da ta rešenja budu dostupna javnosti i da nam dostave svu projektnu dokumentaciju, da izađe inspekcija na teren i utvrdi ko je dozvolio skidanje krova bez građevinske dozvole, ali i da nam kažu gde će biti odlagan građevinski otpad”, napominje Kokanović.

Dobili su odgovor da otpad planiraju da odlažu na poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu, koje, kako tvrdi, ne može da bude deponija.

“Inspekcija nije izlazila na teren, a poslali smo dopis i Ministarstvu poljoprivrede da izađe na teren i da utvrdi jer ima dosta poljoprivrednih parcela koje se vode tako, a devastirane su i nisu privedene nameni”, napominje.

Kokanović kaže da čekaju odgovor i očekuju od novog sastava vlade da usvoji predlog o trajnoj zabrani istraživanja eksploatacije i prerade minerala koji sadrže litijum i bor na teritoriji cele Srbije.

“Tek onda će biti stavljena tačka na taj projekat. Kada se nova vlada formira ponovo ćemo uputiti dopis gde ćemo reći da nas ne interesuje samo odlazak Rio Tinta već da nijedna druga kompanija ne može da radi”, ističe Kokanović.

U zoni u kojoj je rudnik trebalo da bude bilo je nekih 50 kuća, od tog broja nije prodato pet ili šest.

“Naše selo imalo je 200 domaćinstava, oni su kupili nekih 50 kuća u toj planiranoj zoni, ali ne može 50 domaćinstava da odluči o sudbini ostalih 150 i ne samo to nego i sudbinu 15 sela koja se nadovezuju na kompleks rudnika”, ističe Zlatko Kokanović.

Meštani nisu jedini ubeđeni da Rio Tinto ne odlazi iz Srbije i ne prestaje sa radovima na projektu zbog kog su prošle zime bili masovni protesti građana.

Pokret “Marš sa Drine“ i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputili su zato i pismo premijerki Ani Brnabić sa pitanjem da li kompanija Rio Tinto nastavlja da radi na projektu eksploatacije litijuma Jadar.

U pismu podsećaju da je zahtev za zabranu projekta rudnika litijuma u dolini Jadra potpisalo 294.106 građana.

Vlada Srbije je 20. januara ove godine ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, koja je važila od 13. februara 2020. godine.

Ukinut je i prostorni plan, kao i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz aprila prošle godine.

Međutim, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić tada rečima da je “gotovo” saopštila javnosti da se poništavaju svi akti, dozvole, rešenja, odluke i da je na Rio Tinto “stavljena tačka”, meštani Gornjih Nedeljica su još u februaru za Danas rekli da veruju da nije tako i da je Rio Tinto i posle toga upisivao nove parcele u lozničkoj opštini na svoje ime.

U pismu koje su sada uputili javnosti i Ani Brnabić, Pokret i SEOS napominju da su faktički stavljene van pravne snage i sve dozvole i saglasnosti vezane za ovaj projekat, ali da devet meseci nakon toga saznaju i zvanično da je postupak kompanije Rio Tinta i dalje u toku.

Po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, oni su od Ministarstva rudarstva i energetike dobili informaciju da je Sava Exploration Beograd podneo jedan zahtev za odobrenje eksploatacionog polja br. 3, od 6. januara i da je taj postupak “još uvek u toku’“.

Polje broj tri je, kako navode, površina celog planiranog rudnika, te se, kako kažu, postavlja pitanje kako može da bude u toku postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje danas, ako je ceo projekat stavljen van snage još u januaru.

U pismu podsećaju i da je Rio Tinto objavio oglas za četiri nova radna mesta, a oni su od premijerke zatražili odgovore na sve to i podsetili da je Skupštini Srbije upućena narodna inicijativa za trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari