Kako ugovorenim cenama ne "ugušiti" izvođače radova na koje se cela građevinska industrija oslanja? 1Foto: PKS

Udruženje za građevinsku industriju Privredne komore Srbije organizovalo je predavanje sa panel diskusijom „Mehanizam za obračun razlika u ceni u građevinarstvu“.

Skup je održan 29. marta 2024. godine u prostorijama Privredne komore Srbije, a među brojnim prisutnima bili su građevinski inženjeri koji se bave tehničkom pripremom i ugovaranjem građevinskih radova, pripremom tenderske dokumentacije, kao i eksperti različitih struka koji se bave poslovnom analitikom u građevinarstvu.

U prvom delu skupa prof dr. Dragan Arizanović sa Građevinskog fakulteta u Beogradu održao je predavanje pod nazivom „Alotropska modifikacija klizne skale” u okviru koga je predstavio različite modele za obračunu cena u građevinarstvu i primenu mehanizma kliznih skala kao odgovora na nestabilnosti na tržištu građevinskih materijala i usluga.

Kako ugovorenim cenama ne "ugušiti" izvođače radova na koje se cela građevinska industrija oslanja? 2
Foto: PKS

Drugi deo skupa je organizovan u formi panela na kome su učestvovali: prof dr. Dragan Arizanović, prof dr. Miljan Mikić-izvršni direktor kompanije „OROOK”, Zvonimir Marković-direktor kompanije „Srbijaautoput”, Predrag Filipović direktor „M Enterijer gradnje”, Marko Pavlović – BIM menadžer u kompaniji „Jadran”, Andreja Milošević iz „VMS” i Biljana Dimitrijević iz kompanije „Strabag”.

Moderator panela bio je Borisav Milutinović, izvršni direktor kompanije „Hidrotan”. U okviru diskusije panelisti su sa prisutnima podelili svoja iskustva u vezi sa izazovima u primeni kliznih skala i uticaju promena cena građevinskog materijala na realizaciju ugovora.

Zaključeno je da će najavljene radionice u vezi sa kliznim skalama, kao i najavljeni predlog uzansi o građenju koji se priprema u okviru radne grupe formirane u Privrednoj komori Srbije, uz neophodnu najavljenu aktuelizaciju građevinskih normi doprineti smanjivanju rizika i poboljšanju poslovnog okruženja kompanija koje posluju u građevinskoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari