Kamioni između Srbije i S. Makedonije od danas se vagaju samo jednom 1Foto: D. Majstorović

Makedonske kompanije koje uvoze, izvoze ili su u tranzitu kroz Srbiju od danas će samo jednom vagati svoje kamione sa robom, što će uštedeti vreme i novac makedonskoj privredi, saopštila je Carinska uprava Severne Makedonije.

Podseća se da su direktori carina Severne Makedonije i Srbije, Stefan Bogoev i Branko Radujko prošlog meseca potpisali Memorandum o priznavanju beleški za merenje na carinskim terminalima, takozvane „kantarske beleške“.

Bogoev je naglasio da to znači da potvrda srpske carine o merenju važi u Severnoj Makedoniji, a makedonska u Srbiji.

„Na primer, ako makedonska kompanija izvozi u zemlje EU, kamion se meri na izlasku iz Severne Makedonije, na graničnom prelazu Tabanovce, onda se u Srbiji ne meri. Kamion prolazi kroz Srbiju, dolazi na srpsko-hrvatsku ili srpsko-mađarsku granicu i ne meri se ponovo na izlasku iz Srbije već samo pri ulasku u Hrvatsku ili Mađarsku“, objasnio je Bogoev.

Prema podacima carine Severne Makedonije, u 2023, zaklučno sa novembrom, robna razmena sa Srbijom iznosila je 985,9 miliona evra, dok je izvoz bio 365,9 miliona evra ili 2,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

„Pritom se sav uvoz, izvoz i tranzit odvijaju preko graničnog prelaza Tabanovce, na kojem je prošle godine na ulasku evidentirano skoro 140.000 teretnih vozila, a na izlazu 170.000 kamiona“, piše u saopštenju Carinske uprave Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari