Kapacitet gasovoda između Grčke i Bugarske popunjen 94 odsto 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kapacitet interkonektora za prirodni gas Grčka-Bugarska popunjen je na skoro 94 odsto, izjavila je Teodora Georgijeva, izvršna direktorka za Bugarsku u operateru gasovoda firmi ICGB.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Georgijeva je rekla da je trenutno glavni izvor snabdevanja interkonektora Grčka-Bugarska gas koji ide Transjadranskim gasovodom.

„Naš projekat je takođe u sinergiji sa planiranim i postojećim LNG terminalima u regionu.Više od polovine kapaciteta gasovoda od tri milijarde kubnih metara godišnje rezervisano je po dugoročnim ugovorima do 25 godina. Ostatak slobodnog kapaciteta nudi se na platformama PRISMA i RBP“, rekla je ona.

Usled postojećih okolnosti izazvanih ratom u Ukrajini, u trećem mesecu od početka komercijalnog rada interkonektora, kapacitet gasovoda je iskorišćen iznad 90 odsto.

“Očekujemo da će se ovaj trend zadržati i nastaviti u 2023. godini, a možda i 2024. ali na kraju će to biti determinisano potrebama i potražnjom za prirodnim gasom zemalja u regionu“, rekla je Georgijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari