Karićima od Lukašenka zemljište u Minsku vredno 800 miliona evra 1Foto: EPA-EFE ALEXANDER ASTAFYEV SPUTNIK GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL; Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Uz poreske olakšice i privilegiju da dobijaju najveće državne građevinske poslove, kompanije u vlasništvu članova porodice Karić su u Belorusiji dobile od države i zemljište u vrednosti od 800.000.000 evra, piše KRIK.

Veza Karića sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom počela je nakon što su Karići, Bogoljub i Sreten napustili Srbiju 2006. zbog toga to je tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njih zbog sumnje da su iz Mobtela izvlačili novac.

Dve godine kasnije u Belorusiji firma Zomeks investments u vlasništvu Karića pobedila je na konkursu za izgradnju Svetionika Minska, bio je to projekat sa dve staklene kule i jednim neboderom između kojih bi bile stambene zgrade i gondole koje krstare. Ali od tog grandioznog projekta do danas nije bilo ništa.

Novinari OCRRP-ja, beloruskog Belsata i KRIK-a otkrili su da Zomeks, koji je 2020. promenio naziv u „Emirates Blue Sky“, kao i njegove dve sestre firme trenutno imaju najmanje 11 građevinskih projekata u okolini Minska i da su najveći građevinski investitori u gradu, te da su dobile 400 hektara zemlje vredne oko 800 miliona evra.

Do kraja prošle godine, pokazalo je istraživanje, sve tri firme koje se bave građevinskim projektima bile su u vlasništvu Dana holdings, kiparske kompanije u vlasništvu Nebojše Karića, sina Bogoljuba Karića.

U decembru 2020. Evropska unija stavila je ovu kompaniju na „crnu listu“ zbog podrške Lukašenkovom nedemokratskom režimu, a samo nekoliko dana pre nego što je ta lista objavljena „Dana holdings“ je izašla iz vlasništva firmi u Belorusiji, a umesto nje ušla je kompanija „Enterprise Developments Holding Limited“ registrovana u UAE.

Istraživanje mreže novinara o ovom slučaju pokazalo je i da su među najvećim profiterima bile tri firme u vlasništvu porodice Karić Zomeks Investment, Dana Astra i Belinte Robe, a samo Zomeks je 2019. ostvario profit od oko 28 miliona evra. Osim toga, navodi KRIK, prema aranžmanu sa vladom, Zomeks ne plaća ni porez na dobit.

KRIK piše da uprkos svim pogodnostima koje uživa kao jedan od omiljenih režimskih građevinskih investitora Zomeks ne uspeva da realizuje svoje projekte i napominje da je predsedničkim dekretom 2014. kompaniji „Dana Astra“ dato zemljište za izgradnju „Minsk sveta“, još jednog poslovno-stambenog kompleksa.

“Bila je to najveća dodela zemljišta bilo kojoj kompaniji u Belorusiji – firma je dobila oko 300 hektara vrednih oko 650 miliona evra, kao i do tada neviđene poreske olakšice i upotrebu gradskih resursa”, ističe KRIK.

I pre nego što će krajem prošle godine kompanije koje sarađuju sa Lukašenkom dospeti na crnu listu sastavljenu u EU, evropski mediji su pisali da bi to moglo da se desi.

Naime, EUObserver je oktobra 2020. pisao o porodičnim vezama Lukašenka sa dve firme registrovane na Kipru – Eastleigh trading i Dana holdings, obe povezane sa suprugom Lukašenkovog starijeg sina Lilijom Lukašenko.

Nakon što se brutalno obračunavao sa demonstrantima koji su izašli na ulice zbog sumnje da je beloruski predsednik namestio izbore dva meseca pre toga, sve zemlje EU odlučile su da “zamrznu” sve finansijske transakcije kompanijama koje sarađuju sa njim i negovim režimom.

EUobsrever piše o firmi Dana holdings, napominjući da njom upravljaju Bojan i Nebojša Karić, te da je Lilija Lukašenko prema finansijskim podacima iz 2017. bila “senior officer” u firmi Dana Astra.

Iako kompanija nije imala puno posla u poslednje vreme, navodi EUobserver, Nebojša Karić je 2019. bio je jedan od glavnih akcionara.

“Dana holdings je dobijala da radi blokove luksuznih apartmana u prestonici Belorusije tokom poslednjih nekoliko godina”, navodi EU Observer.

Predsednik kompanije Dana Holdings za Vibor Mulić kaže za Danas da nije tačno da je kompanija kojom upravlja dobila ni jedan kvadratni metar.

“Sva zemlja u Belorusiji je vlasništvu države i ne može biti u prometu – ne otuđuje se. Projekti su osvojeni na tenderu i praktično su nasleđeni uslovi koji su ranije dodeljeni ruskoj gasnoj kompaniji Itera, koja je bila početni investitor u te projekte. Posle četiri godine neuspešnog razvoja projekta, vlada je odlučila da objavi novi tender za razvoj tog projekta, zasnovan na identičnim uslovima koji su dodeljeni prethodnom investitoru. U uslovima velike konkurencije na javnom tenderu sa beloruskim i stranim građevinskim firmama kao što je Buyoges, kompanija Dana je pobedila”, ističe Mulić.

On napominje da se kompanija bavi gradnjom stanova za tržište i da za 36 godina poslovanja u Belorusiji kompanija nije dobila ni jedan državni posao, niti je gradila i jedan objekat za državu.

Na pitanje zbog čega je EU krajem prošle godine uvela sankcije prema kompaniji Dana holdings Mulić kaže da se u istoriji uvođenja sankcija nikada nije desilo da se na sankcioni spisak uvrsti kompanija samo na osnovu medijskih članaka i to bez provere navoda.

“Zato smo uložili snažno obrazloženu i čvrsto dokumentovanu žalbu Evropskom Sudu na osnovu pravila Evropske Unije”, ističe Vibor Mulić za naš list.

Karići su bili poznati biznismeni u Srbiji tokom devedesetih i vladavine Slobodana Miloševića.

Četiri godine po padu njegovog režima porodica Karić je platila ekstraprofit u vrednosti od 70 miliona maraka, a onda dve godine kasnije, nakon što je tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njih zbog poslovanja firmi i “izvlačenja” 60 miliona evra iz Mobtela preko fiktivnih računa i ugovora Sreten i Bogoljub Karić su napustili Srbiju i u nju se vratili 2016, kada su postupci protiv njih obustavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari