novacfoto EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (U.S. International Development Finance Corporation – DFC) ) i „3 Banka“ su u saradnji sa Ministarstvom finansija Srbije i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, potpisale ugovor o garantnoj šemi koji će preduzetnicima, malim preduzećima i poljoprivrednicima omogućiti pristup kreditima s rokom otplate do 96 meseci bez hipoteke.

Krediti će, kako je navedeno u saopštenju „3 Banke“, po jednostavnoj proceduri biti odobravani za ulaganje u osnovna i trajna obrtna sredstva u iznosima od 10.000 do 25.000 evra.

„Jedna od ključnih prepreka malim preduzetnicima i poljoprivrednicima je nedostupnost dugoročnih izvora finansiranja zbog nemogućnosti da obezbede hipoteke i druga sredstva obezbeđenja. Kroz ovaj program, želimo da doprinesemo rešavanju tog problema bez dodatnih sredstava obezbeđenja i sa rokovima otplate dovoljno dugim da visina rate ne ugrozi njihovo poslovanje“, rekao je, povodom potpisivanja ugovora sa DFC-om, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke Vladimir Vukotić.

„Naše partnerstvo s „3 Bankom“ datira iz 2001. godine, kada je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) podržala osnivanje „Opportunity štedionice“ i kasnije transformaciju te štedionice u banku sa odgovarajućom licencom – sada „3 Banku“ – rekao je v.d. direktor misije USAID-a u Srbiji Tod Endruz.

Dodao je da je zahvaljujući toj podršci, banka premostila jaz u kreditiranju mikro i malih preduzeća u Srbiji i pomogla mnogim klijentima da postanu ključni pokretači ekonomskog rasta u svojim zajednicama.

To partnerstvo će, kako je rekao, omogućiti finansiranje biznisa s ograničenim pristupom kreditima i doprineti jačanju privrede Srbije.

„DFC izražava zadovoljstvo zbog saradnje s ‘3 Bankom’ i USAID-om Srbija na promovisanju kreditiranja mikro, malih i srednjih preduzeća Srbije, što će im omogućiti pristup obrtnom kapitalu. Ovo partnerstvo će pomoći jačanju srpske privrede i unapređenju uslova za život“, rekla je v.d. potpredsednika DFC-a za mala preduzeća i finansijske usluge Marjam Košaraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari