Keserović: Nevreme smanjilo rod voća u Srbiji za 10 do 15 odsto 1Foto: FreeImages/ haseeb iqbal

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je danas da su niske temperature, sneg i grad uništili 10 do 15 odsto roda voća u Srbiji.

On je za agenciju Beta rekao da je prošle godine od izvoza 1,4 miliona tona voća ostvaren devizni priliv od oko 600 miliona dolara.

Srbija bi, prema njegovim rečima, ove godine zbog nevremena mogla da ima manji izvoz voća nego prošle godine za oko 150.000 tona i zaradi od 550 do 600 miliona dolara jer je povoljna cena jabuke, 45 evrocenti po kilogramu.

„Niske temperature, sneg i grad uništili su voće u nižim predelima, pre svega kajsiju i trešnje, ali na većim nadmorskim visinama i u pojedinim krajevima, na primer na Fruškoj gori, gde su između ostalog i zasadi kajsije, do sada nije bilo problema“, rekao je Keserović.

Proizvođači voća, prema njegovim rečima, moraju se prilagođavati klimatskim promenama i obezbediditi protivgradne mreže.

„Najbolje su opremeljeni voćnjaci u Vojvodini, mnogi imaju ne samo protivgradne mereže, već i sisteme za navodnjavanje i zaštitu od niskih temperatura“, rekao je Keserović.

Dodao je da je jedna meksička delegacija dolazila u Srbiju pre dva meseca i da je obišla voćarska područja kako bi sagledala mogućnosti za otvaranje fabrike za preradu voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.