Kina i zemlje CIE unapređuju održivi ekonomski razvoj 1Foto: (BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/MO)

Kina i zemalje centralne i istočne Evope (CIE) nastaviće da produbljuju saradnju u razvoju tehnologije, inovacija za održivi razvoj i nauke, zaključak je konferencije koja je održana u okviru foruma “Džungguancun” u Pekingu.

Laslo Palkovič, mađarski ministar za inovacije i tehnologiju, govoreći na skupu, naglasio je da su obezbeđena sredstva za više od 100 bilateralnih projekata o razmeni istraživača između Madjarske i Kine.

Prema njegovim rečimma, to je mađarskim i kineskim istraživačima omogućilo uspešan zajednički rad na projektima u oblastima poput agrotehnike, prehrambene i energetske industrije i mnogim drugim.

– Danas moramo da prepoznamo važnu ulogu nauke u oporavku svetske ekonomije u postepidemijskom periodu. Shodno tome, posvećeni smo saradnji u naučno-tehnološkom istraživanju i razvoju, s ciljem rešavanja zajedničkih izazova i unapređenja održivog ekonomskog razvoja  – rekla je ministarka civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

ZGC Forum 2021. koji se održava u Pekingu pod nazivom “Inteligencija, zdravlje i ugljenična neutralnost“, svoj rad završava sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari