Kinezi nude duplo više od vrednosti Gorenja na berzi 1Foto: EPA ANTONIO BAT

Kineska kompanija Hajsens objavila je juče nameru o preuzimanju većinskog paketa akcija slovenačkog Gorenja, nakon što je uprava iz Ljubljane ocenila da je od pet pristiglih ponuda ta najbolja.

Menadžment ne krije da je zadovoljan što su na poziv odgovorile najveće firme iz te grane, od kojih je nakon dva kruga trijaže predložena najbolja varijanta. To, međutim, ne znači da je proces preuzimanja okončan, već je samo prvi korak u tom pravcu. Kakav će ishod biti, zavisi od toga kako na kinesku ponudu budu reagovali vlasnici akcija, ali i eventualno druge zainteresovane firme, kažu za Danas u centrali Gorenja.

– Ocenom da je ponuda Hajsensa najbolja okončan je proces ispitivanja mogućnosti strateškog partnerstva koji je sprovela uprava Gorenja. Ali, sve će se rešiti u odnosima između vlasnika akcija i ponuđača, pri čemu se sada, kad je ponuda objavljena, mogu pojaviti i novi igrači i dati bolje uslove ili cenu, pa na kraju kupac može da bude i neka treća kompanija. To se na globalnom tržištu već događalo i za mesec do dva, znaće se ko je dobio poverenje akcionara – kaže za Danas direktor korporativnih komunikacija Gorenja Denis Oštir i ističe da cena od 12 evra po akciji, iako je dvostruko viša od berzanske, nije jedini kriterijum.

On objašnjava da se od strateškog partnera, koji bi nakon okončanja transakcija postao vlasnik najmanje 50 odsto plus jedne akcije, očekuje da poveća proizvodne kapacitete, da kao jači igrač na tom tržištu obezbedi jeftinije repromaterijale, pristup novim tržištima i nove distribucione kanale. Takođe, očekuje se da podstakne razvoj proizvodnog portfolija.

– Kod nas u tom sektoru radi oko 400 jako inovativnih ljudi, ali na tržištu se takmičimo sa Samsungom, LG-om i drugim velikim kompanijama gde na inovacijama radi hiljade ljudi. Zato nam je bilo važno da za partnera dobijemo velikog proizvođača sa kojim bismo pojačali svoje timove. Na poziv za poboljšanje ponude odgovorile su tri najveće kineske kompanije, među njima smo kao najprihvatljiviju ocenili Hajsensovu – objašnjava Oštir i dodaje da će i partner imati koristi iz ovog posla jer u proizvodnji koja je za njih kompatibilna, dobijaju jak brend u Evropi, prisutan i u Severnoj Americi i Bliskom istoku.

Naš sagovornik ne očekuje da će se ova akvizicija negativno odraziti na poslovanje fabrika Gorenja u Srbiji, ne samo zbog klauzula koje ograničavaju otpuštanje radnika ili gašenje pogona.

– Njima je potrebna proizvodnja u Evropi, a kako su jaki u sektoru frižidera, moguće je da će fabrika u Valjevu, koja nije potpuno iskoristila mogućnosti, sada popuniti kapacitete. Takođe, Kinezi su izuzetno jaki u sektoru klima-uređaja i može da se dogodi da tim programom dopune Gorenje Tiki iz Stare Pazove, koju smo mi u centrali u jednom trenutku hteli da prodamo – ističe Oštir i naglašava da svakako u prvo vreme ne očekuje dramatične poteze.

Veliki igrači

Hajsens grupa osnovana je 1969. godine i jedna je od većih u Kini. Bavi se proizvodnjom bele tehnike i elektronike, a jaki brendovi su joj rashladni uređaji. Gorenje zapošljava više od 10.000 radnika, osim u Sloveniji, ima fabrike i u Srbiji i Češkoj. To je prva fabrika u Sloveniji za koju su se borile najveće svetske kompanije iz te industrije, a veliko interesovanje i iznenađujuće visoka cena ukazuju da postoji veliki potencijal širenja na nova tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari