Kinezi u Bor ulažu svojih 350 miliona dolara i 1,1 milijardu RTB-a

Izveštaj Zijin majninga sa berze u Hongkongu pokazuje drugačije stanje od onog koje su predstavili srpski ministri

Ostavite komentar


  1. Ovako piše u tom dokumentu na berzi i sajtu firme u vezi novca :
    „Izvori fonda gore navedenog poslovnog plana razvoja uglavnom su iz
    navedenog povećanja kapitala, neto novčanih tokova iz poslovanja i kredita iz komercijalnih banaka u ciljnu kompaniju, itd.“
    Znači, biće više izvora investiranja po 200mil $ tokom 6god kako je planirano.
    Kredite neće da uzima RTB, već će oni biti uzimani za RTB, a to će da uzima kineska kompanija i država nema tu nikakve obaveze. Mogu da finansiraju i iz dobiti (ako i kada je bude), a država će svoj deo da prebaci u budžet.

  2. Ako znam matematiku, 1,1 milajarda evra duga plus 1,1 milijarda evra investicija iz poslovanja je ukupno 2,2 milijarde. Toliko bi bio naš dug za godinu dana ako ne dodju Kinezi.

  3. Zar Vucic isto tako nije finansirao i svoj ‘Cardak na Vodi’?! Prvo je pozvao Arape, naobecavao svasta, poklonio najlepsi deo Beograda pored reke, a onda, … otisao i pozajmio od tih istih emiratskih Arapa 4 milijarde dolara u kreditima koji su otisli na plate, polovno rusko oruzije, subvencije stranim spekulantima, faraonske dzade, … i danas Srbija sama gradi arapski ‘Cardak’ iz vucicevog budzeta na ime otplate pristiglih rata na emiratske kredite. Izmedju ostalog zato radovi na njegovom ‘Cardaku’ toboze; ‘kasne’. Arapi imaju svoje pare sa kojima mogu da ga zavrse za 6 meseci. Ali nece. Dogovor sa Vucicem nije bio takav. Srbija mora da ga izgradi, umesto isplacenih rata, a za to treba puno vremena i puno para koje Srbija nema, … ako srpski penzioneri opet ne ‘priskoce’ u pomoc?!

    1. Prijatelju, prošetaj malo da vidiš radove, šta je izgradjeno i šta se gradi pored Save.
      U ovom slučaju, kinezi su odlučili da investiraju u 4 rudnika i topionicu radi očekivanog profita, a da bi to ostvarili moraju da nabave novac, što tako velikoj firmi i nije neki problem jer imaju preko 500mil $ godišnje dobiti.
      A, svaka kineska banka će im rado odobriti povoljan kredit, ako im zatreba.

      1. vidim da ste upuceni,pa mozda znate da mi kazete,da li je tacno da su komentatori na internetu placeni,novcem iz budzeta naravno,i do 80 000 dinara mesecno?

        1. Za tako nešto nisam „upućen“ i prvi put to čujem.
          Ali, verujem da ima „naručenih“ članaka, kao i uvek.

          Ja iznosim isključivo činjenice, bez političke konotacije.

      2. Gradite vi taj ‘Skadar na Savi’, vec godinama, i naravno ‘Svakim danom u svakom pogledu sve vise napredujete’, … bio sam da pogledam, pokazao tvoj komentar nekolicini radnika na pauzi, … presavise se momci od smeha, … a za Bor mi je bas drago, jos jedna vrhunska vuciceva ‘strana investiciona buvljak rasprodaja’ … sto ne pitate Tacija koliko bi vam dao za celu Mitrovicu (sa Trepcom). Nema sumnje da bi se kineski bankari potukli oko ‘davanja zajma’ za najbogatije leziste olova i cinka u Evropi … sve cete da nas prodate, …

  4. Neka nasi vrli ekonomisti objasne gde je logika da se daje ovoliki novac samo da se zadrze radna mesta 5000 radnika? Zar mislite da se ulaganjem i preusmeravanjem u domace preduzetnistvo ne bi obezbedila radna mesta u veoma kratkom roku?

  5. Toliko je lažnih diploma u vladi Srbije da nema šanse da potpišu dobar ugovor.Mislim moraš imati znanje za to , naši „strucnjaci“u ozbiljnim zemljama bi bili čobani.
    Mislim da svakim danom to ne znanje urušava Srbiju.Ili neka se struka izdigne iz mulja i kaže glasno dosta je bilo , ti si druže prevarant ili neka svi kolektivno izvrše samoubistvo.Smeju nam se kada pošaljemo naše „doktore nauka“ da pregovaraju o nečem bitnom
    Ovi majmuni su upropastili sve što su prstom pipnuli i okom pogledali

  6. Za tako nešto nisam „upućen“ i prvi put to čujem.
    Ali, verujem da ima „naručenih“ članaka, kao i uvek.
    Ja iznosim isključivo činjenice, bez političke konotacije.

    1. Ti konstantno ‘nisi upucen’, ali zato ‘iznosis cinjenice’, … e, kada jednom u recniku izadje definicija pojma: „Bot“, zasluzio si svoju sliku pored nje! :))))))

      1. Ti nemaš kapacitet da razumeš o čemu pišem, a
        pored takvih opozicionara, ova vlast dobija izbore.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.