Kompanija Huang hai iz grada Dalijana na jugu Kine zainteresovana je za sklapanje minibuseva u Kragujevcu, koje bi u Zastavi kamionima trebalo da počne u oktobru naredne, a ne ove godine, kako su se doskora, na osnovu letošnjih razgovora, nadali čelnici Grupe Zastava vozila.


Direktor Zastave kamiona Đorđe Nestotović, koji je minule sedmice u sastavu Zastavine delegacije boravio u Kini, pojašnjava da su Kinezi za sada zainteresovani da u toj fabrici sklapaju minibuseve marke „rajtur“, ali da pre početka montaže treba napraviti analizu ekonomske isplativosti tog posla. Pregovori se nastavljaju sredinom ovog meseca, kada predstavnici kompanije Huang hai, kao što je naš list već najavio, dolaze u novu posetu Kragujevcu i Zastavi.

Minibus „rajter“ je, prema Nestorevićevim rečima, moderno vozilo, koje se proizvodi u varijantama od pet do 15 sedišta, i koje u Kini košta oko 20.000 dolara. U Srbiji bi, zbog troškova transporta, bio nešto skuplji.

U Zastavi kamionima kažu da pregovori o strateškom partnerstvu i uslovima pod kojim bi kompanija Huang hai postala većinski vlasnik te kragujevačke fabrike, mogu da startuju nakon početka sklapanja kineskih minibuseva u Kragujevcu i njihove prodaje u Srbiji i jugoistočnoj Evropi. Ovdašnje poslovodstvo smatra da bi najbolji model strateškog partnerstva sa Kinezima bio onaj u kojem bi država bila vlasnik 30 odsto zajedničke fabrike.

Ako je suditi prema informacijama i saznanjima sa kojima se Zastavina delegacija vratila iz prošlonedeljne posete Kini, kompanija Huang hai očito mnogo opreznije no što se to ovde očekivalo ulazi u poslovni aranžman sa Zastavom. Podsetimo da je menadžment Grupe Zastava vozila najavljivao skorašnji početak sklapanja ne samo minibuseva nego i lakih kamiona i kombija, ali i pik apova i terenskih vozila u fabrici u Somboru. Ispostavilo se, međutim, da su Kinezi trenutno zainteresovani samo za sklapanje minibuseva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari