Kleut: Otkupljivači pšenice se bogate, uzimaju do 15 dinara po kilogramu 1Foto: privatna arhiva

Žita ima, na zalihama a posebno u novom rodu, a po količini koju država namerava da okupi za Robne rezerve vidimo da će ga tržištu biti više nego dovoljno i zato nema razloga za zabranu izvoza, poručuju iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata koje je, nezadovoljno situacijom na tržištu, zakazalo sastanak sa poljoprivrednicima.

„Tražimo oslobađanje tržišta i usklađivanje sa cenama u regionu, a to je 50 dinara po kilogramu pšenice. Podsetiću da u svim okolnim zemljama poljoprivrednici imaju subvencije od 300 evra po hektaru, da imaju regresirano gorivo, sve ono što tražimo od predsednika države već deset godina“, objašnjava Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Kako navodi, pregovori koji su prethodnih dana vođeni između Udruženja poljoprivrednika Stig i Vlade Srbije oko cene pšenice novog roda i ukidanja zabrane izvoza, nisu urodila plodom.

„Čekali smo da vidimo da li će doći do dogovora jer su kolege iz Stiga prenele mišljenje svih nas poljoprivrednika, koji tražimo oslobađanje zabrane izvoza i da se veštački ne obara cena naših proizvoda zbog skupih inputa koje smo imali u proizvodnji kao što su veštačko đubrivo i nafta, gde država nije ništa pomogla. Imaćemo sastanak u nedelju, očekujem da će i druga udurženja da se okupe i donesu odluke da li će izaći na proteste jer sa ovakvim uslovima poslovanja, gde ne postoji tržište nego je klasična otimačina na delu i gde pojedini otkupljivači uzimaju razliku na ceni i do 15 dinara po kilogramu, čime poljoprivrednicima uzimaju ne samo zaradu nego i repromaterijal koji su uložili u svoje parcele i rod pšenice, ali i ostalih kultura u poljoprivrednoj proizvodnji“, objašnjava za Danas razloge nezadovoljstva Dragan Kleut.

Kaže da poljoprivrednici nisu uvereni da će najavljena intervencija države preko Robnih rezervi imati efekat na smirivanje tržišta.

„Njihova intervencija otkupa pšenice od 136.000 tona nije ni 10 odsto našeg ovogodišnjeg roda pšenice. To pokazuje, u suštini, kolike su potrebe države Srbije za pšenicom i da oni nemaju interes da kupuju neku veću količinu pšenice jer je ima više nego dovoljno i nema nikakvog razloga da se i dalje drži zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao što nije bilo razloga ni da se zabrana uvodi. Smatramo da je to čist lopovluk i da se sa tom zabranom izvoza omogućava jednoj maloj grupi ljudi, koja dobija kvote za izvoz, da se bogate na račun poljoprivrednika“, zaključuje Kleut.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari