Ko je Rade Basta, novi ministar u Vladi Srbije 1Foto: JKP Beogradske elektrane

Novi ministar privrede u budućoj Vladi Srbije biće Rade Basta, dosadašnji generalni direktor Beogradskih elektrana, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Basta će na toj funkciji zameniti Anđelku Atanasković.

Basta je široj javnosti postao poznat u poslednjim mesecima po izjavama koje su se doticale tema koje malo imaju veze sa njegovim poslom u toplanama.

Između ostalog, zalagao se za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji u saradnji sa SAD i EU, prateći stav predsednika Vučića koji već godinu dana propagira male nuklearne elektrane kao rešenje za našu energetsku nezavisnost.

Tražio je da se ukine srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, čestitao imenovanje na funkciju ambasadora SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, zahvaljivao se Vučiću na dogovoru sa Vladimirom Putinom o ceni gasa, komentarisao kvalitet američkih obaveštajnih organa, a u okviru svoje nadležnosti predložio da se grejna sezona odloži i ranije završi kako bi se uštedeli energenti. Ovaj predlog naišao je na opštu kritiku stručnjaka koji su ocenili da bi to direktno dovelo do veće potrošnje električne energije, potpuno suprotno ciljevima Vlade Srbije.

Rade Basta je u politiku ušao preko Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, a bio je dugogodišnji saradnik Gorana Vesića, dok je ovaj bio na funkciji zamenika gradonačelnika Beograda.

Po profesiji je profesor fizičke kulture, bivši policajac i kikbokser. Kako je objavio Istinomer, nema zvaničnih podataka o njegovom obrazovanju, a na izbornoj listi za parlamentrane izbore naveo je da je po zanimanju master ekonomista.

Bio je savetnik direktora „Elektrovojvodine“, u vreme dok je na čelu tog preduzeća bio Srđan Kružević, nekadašnji funkcioner Jedinstvene Srbije, a sada Srpske napredne stranke.

Basta je, kako je objavio 021.rs dobio i priznanje ‘Kapetan Miša Anastasijević’ za doprinos razvoju preduzetničkog i društvenog stvaralaštva. Kao uspeh mu se upisuje to što je kao vlasnik Delta farma za samo tri godine ostvari neto dobit od više stotina miliona dinara, „a ‘zli jezici’ su ga zbog toga povezivali sa Čankom“, naveo je ovaj portal.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj imenovan je u julu 2016. godine.

Odbornik u Skupštini grada Novog Sada postao je nakon izbora 2016, a odbornik u Skupštini grada Beograda posle izbora 2022.

Krajem 2016. postao je predsednik pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije za Vojvodinu, navodi se u biografiji Istinomera.

U decembru 2016. postao je direktor Fudbalskog kluba Radnički iz Niša, nakon što je za predsednika tog kluba postavljen Ivica Tončev, koji je za Bastu rekao da je njegov „dobar prijatelj“. Na toj funkciji Basta je bio do novembra 2017.

U oktobru 2019. tadašnji predsednik opštine Stari Grad i beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Marko Bastać optužio je Bastu da je predvodio obezbeđenje koji su posle promocije knjige tadašnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića „tukli mirne ljude“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari