Koalicija za nadzor javnih finansija: Dužnicima u švajcarskim francima ni evro iz budžeta 1Foto: Pixabay / softcodex

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je Vladu Srbije da odustane od najavljene namere da izdvoji 120 miliona evra u cilju rešavanja problema gradjana zaduženih u švajcarskim francima.

Umesto najavljenog iznosa, kako se navodi u saopštenju te Koalicije, „za ove namene se ne sme izdvojiti ni jedan evro budžetskog novca“.

„Kredite u švajcarskim francima, i pored više puta ponovljenih upozorenja tadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića o poslovnom riziku u koji ulaze, podizali su punoletni i poslovno sposobni ljudi, koji su smatrali da će takvim izborom na povoljniji način rešiti svoja stambena pitanja“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da „ne postoji ni jedan opravdan razlog zbog kojeg bi oni koji se nisu zaduživali platili za one koji su dužni“.

Nijedan građanin Srbije, kako je navela ta organizacija, nije dužan da plaća cenu loših poslovnih odluka pojedinaca niti da snosi rizik njihovih pogrešnih procena.

Najavljenom odlukom Vlade, kako se ističe, trošak građana koji su putem kredita rešavali svoje stambeno pitanje plaćaće i stotine hiljada gradjana Srbije koji nemaju svoje stanove i žive u siromaštvu.

„Upozoravamo Vladu Srbije da bi donošenje ovakve demagoško – politikantske odluke imalo nesagledivo teške ekonomske posledice i lišilo gradjane Srbije mogućnosti da pomenutih 120 milona evra bude angažovano u cilju unapređenja infrastrukture, životne sredine, nivoa zdravstvenih i obrazovnih usluga i drugih sadržaja od javnog interesa“, navedeno je u saopštenju.

Takva odluka bi, kako je navedeno, pored ekonomskih imala i teške moralne posledice, pošto bi takav presedan dao za pravo svakoj bolje organizovanoj dužničkoj grupi da iznudi odluke na štetu poreskih obveznika i tako deo svog duga prevali na one koji u njihovim poslovnim poduhvatima nisu ni na koji način učestvovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari