savski most foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je firmama CPM Consulting i Louis Berger dodelila ugovor za usluge FIDIC inženjera i nadzor nad izgradnjom novog mosta preko Save, koji će se nalaziti na mestu Starog savskog mosta. Vrednost ugovora koji je dodeljen firmama je 171 milion dinara (sa PDV-om).

Direkcija je ovu javnu nabavku raspisala u maju, a u projektnom zadatku se poziva na Ugovorni sporazum za projekat izgradnje sklopljen između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukurue (finansijer), Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju (investitor i poslodavac) i kompanije „Power China“ (izvođač radova).

U skladu sa tim ugovorom je početkom marta 2021. godine zaključen „Sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem istražnih i projektantskih radova“.

Sporazumom o saradnji je „Power China“ preuzela obavezu predfinansiranja istražnih i projektantskih radova za potrebe izrade Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje, dok je obaveza Direkcije da obezbedi FIDIC inženjera (koje je sertifikovala Međunarodna federacija inženjera-konsultanata) i nadzor, u cilju praćenja i kontrole izgradnje novog mosta, piše Nova ekonomija.

Neke od obaveza FIDIC inženjera su „sveobuhvatna koordinacija“ projekta, izveštavanje Grada i Republike o radovima, provera i odobrenje građevinske dozvole, projekta za izvođenje radova, kao i drugih studija, elaborata koji su potrebni za izvođenje radova.

Takođe, FIDIC inženjer kontroliše izradu izvođačevog plana zaštite životne sredine u toku izvođenja radova, procenjuje sve troškove potrebne za završetak projekta, vrši inspekciju radova izvršenih od strane izvođača.

Kada se radi o stručnom nadzoru, inženjer, između ostalog, ima zadatak da svakodnevno vrši kontrolu izvođenja radova, vrši kontrolu i proveru da li izvođač radova ugrađuje opremu i materijal predviđen tehničkom dokumentacijom i standardima, proverava kvalitet ugrađenog materijala, izdaje potvrdu o dobrom izvršenju posla.

Firma CPM Consulting je, prema podacima Agencije za privredne registre u vlasništvu Branislava Ivkovića, bivšeg ministra i fakultetskog profesora.

Ivković je kao funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) tokom devedesetih obavljao funkciju ministra za urbanizam, kasnije i ministra za nauku i tehnologiju.

Ivković je redovni profesor Građevinskog fakulteta u penziji, a prema medijskim izveštajima od 2012. godine je član Srpske napredne stranke (SNS).

U postupku ove javne nabavke ponudu je podnela još jedna grupa ponuđača koju čine Mostprojekt, Preduzeće za tehnička ispitivanja i analize SGS Beograd, privredno društvo Beoexpert design, i SGS Czech Republic.

Njihova ponuda (koja je iznosila 351,6 miliona dinara) je odbijena jer je prevazilazila procenjenu vrednost javne nabavke, ali i zbog toga što nije dostavljeno sredstvo obezbeđenja za ozbiljnost ponude, piše u odluci o dodeli ugovora.

Prema projektu novog mosta, statički sistem novog mosta je „dvostruku čelični luk za zategom“, piše u projektnom zadatku.

Čelična konstrukcija će se oslanjati na šest armirano-betonskih stubova.

Dva stuba su obalni stubovi, dva su srednji stubovi na tlu, a dva su srednji srubovi u reci. Visina rečnih stubova je 23 i 15 metara.

Skupština Srbije je krajem godine potvrdila Ugovor o kreditu u iznosu do 79,92 miliona evra za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta.

Ugovor o kreditu je potpisan sa BNP PARIBAS, a kredit je osiguran kod „China Export & Credit Insurance Corporation“.

Početak pružanja usluge FIDIC inženjera i nadzora počinje od trenutka uvođenja u posao od strane Direkcije, odnosno kada izvođač završi Projekat za građevinsku dozvolu (PGD) za rušenje Starog savskog mosta i PGD za novi most preko reke Save i PGD pristupnih saobraćajnica i odobri je tehnička kontrola, pisalo je u javnom pozivu.

Kako dalje piše, period zaključenja ugovora je vezan za izvođenje radova na uklanjanju mosta, formiranju privremenog platoa, izgradnji novog mosta preko reke Save na mestu Starog savskog mosta i pristupnih saobraćajnica.

Usluga FIDIC inženejra i nadzora se pruža sve vreme u toku izgradnje odnosno do izdavanja Potvrde o dobrom izvršenju posla i nakon pozitivnog izveštaja Komisije za tehnički pregled objekta.

FIDIC je inače skraćenica za Međunarodnu federaciju inženjera konsultanata. FIDIC objavljuje međunarodne standardne forme ugovora za radove, klijente, konsultante, zajednička ulaganja (joint venture).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari