Koje su sve polise osiguranja potrebne prilikom uzimanja kredita za stan? 1Cees Schaap / Alamy / Alamy / Profimedia

Polise osiguranja sa različitim namenama i ciljevima sve su aktuelnija tema i potreba u savremenom svetu.

Nije izuzetak ni situacija kada uzimate stambeni kredit, uz koji su neke polise obavezne, a o nekima je dobro da razmislite zbog sigurnosti vas i vaših bližnjih.

Banke od klijenata pri uzimanju stambenog kredita zahtevaju osiguranje nekretnine vinkulirano u korist banke, koje podrazumeva osiguranje same nekretnine od raznih oblika uništavanja uz pokriće brojnih rizika poput požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, poplava i bujica, a pored ostalog, uključuje osiguranje od osnovnih i dopunskog rizika od izliva vode.

Banke napominju da polisa osiguranja nekretnine i vinkulacije mora da bude potpisana i overena od strane osiguravajuće
kuće (izuzev u slučaju kada osiguravajuća kuća ne koristi pečat).

Podaci na polisi moraju biti ispravno uneti, a to se odnosi na opis nekretnine koji mora biti tačan i precizan.

Osigurana suma treba da bude minimalno jednaka iznosu građevinske vrednosti (a ne tržišne vrednosti) nekretnine iskazane u proceni, a polisa zaključena minimalno na period koji pokriva period dospeća kredita.

Koje su sve polise osiguranja potrebne prilikom uzimanja kredita za stan? 2
Toms Llamas Quintas / Alamy / Alamy / Profimedia

Banke imaju osiguravajuće kuće za partnere, pa se sav taj posao može završiti i u banci.

Osiguranje nekretnine

Ono što uglavnom nije obavezno, a može biti korisno i za klijenta i za banku, jeste osiguranje života dužnika, vinkulirano u korist banke. S obzirom da se radi o dugoročnim kreditima sa rokom otplate od 20 ili 30 godina, svakakva iznenađenja su moguća, pa i ona neprijatna.

U slučaju neželjenih događaja, ukoliko je kredit osiguran odnosno klijent ima životno osiguranje u korist banke, osiguravajuće društvo će otplatiti preostali dug i na taj način naslednike, najčešće porodicu, osloboditi obaveze vraćanja kredita, a nekretnina ostaje u vlasništvu naslednika. Osiguranje kredita predstavlja dobar način da zaštitite bližnje ukoliko ste podigli kredit u banci.

Visina premije zavisi od više parametara, visine kredita, visine kamatne stope, godina dužnika i njegovog zdravstvenog stanja.

Ukoliko se klijenti odluče za osiguranje života koje banka nudi preko svoje partnerske osiguravajuće kuće, ceo proces završava se na jednom mestu (u samoj eskpozituri), bez rizika da se proces produži za još nekoliko dana.

Recimo, u OTP banci se ova osiguranja zaključuju sa OTP osiguranjem i sve se završava u banci. OTP osiguranje za iznose kredita do 75.000 evra i klijente do 50 godina starosti zaključuje ove polise bez lekarskog pregleda, a za klijente kojima je potreban lekarski pregled za prijem u osiguranje, obavlja uslugu zakazivanja pregleda kod partnerskih kuća i snosi sve troškove ovog pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari