Kokanović o Behtelu i Rio Tintu: Očekujemo da se Ana Brnabić oglasi 1Zlatko Kokanović, Foto: N1

Povodom i-mejl prepiske, koju je objavio Savez ekoloških organizacije Srbije (SEOS) , a za koju se tvrdi da je pokušaj kompanija ‘Rio Tinto’ i ‘Behtel” da pronađu partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda za projekat „Jadar“, potpredsednik udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović kaže da oni od ukidanja Uredbe, nisu verovali ni državi, ni kompaniji da se odustalo od ovog projekta.

„Kako vreme odmiče, stvari isplivavaju na površinu. Ovo je mejl koji je Behtel poslao ljudima da daju ponudu da budu podizvođači radova za prečišćavanje voda projekat „Jadar“. To zači da su već počeli javno da se oglašavaju da nastavljaju projekat“, smatra Kokanović.

Ističe da, u slučaju da je projekat završen, ne bi bilo potrebe za novim radovima i istraživanjima, tako da vlast ovo mora da objasni.

„Mi očekujemo u narednom periodu, kada Skupšitna bude zasedala, da se verifikuje naša inicijativa za koju smo skupili 30.000 potpisa i da dođe na javnu raspravu Zakon o trajnoj zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade minerala koji sadrže litijum i bor u sebi, na teritoriji cele Republike Srbije“, ističe Kokanović.

Navodi da tek kad se to bude izglasalo, može da se stavi tačka na projekat Jadar.

„Voleo bih da čujem premijerku Anu Brnabić, šta je sa tom njenom „tačkom na projekat Jadar“? Jer ona i Vlada su ti koji su ukinuli Uredbu, znači oni bi trebalo da se oglase u vezi ovih novih kupovina i ponuda za radove, i objasne ko to dozvoljava“, kaže on.

Podseća da su na sastanku kod premijerke tražili da se ukinu sva punomoćja, kakvo je imalo preduzeće „Putevi Srbije“, koji su dali Rio Savi da prikuplja dokumentaciju za puteve i da otkupljuje zemlju.

„Oni to očigledno nisu uradili, čim je 1. avgusta otkupljeno jedno domaćinstvo, koje se nalazi na trasi tog puta. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, pratićemo svaki njihov korak, i ako ne bude moglo pravno, preduzećemo radikalne mere“, rekao je Kokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari