Koliko će Beograđani plaćati porez na imovinu posle najave povećanja do pet odsto 1Foto: Shutterstock/Bildagentur Zoonar GmbH

Gradska vlast u Beogradu odlučila je da poveća porez na imovinu do pet odsto, a ova odluka trebalo bi da bude usvojena na sledećoj sednici Skupštine grada koja će biti održana 25. oktobra.

Kako prenosi Nova kada je reč o porezu na imovinu, Beograd je podeljen u 14 zona prema kojima se određuje i visina naplate. To su ekstra zona poslovanja, ekstra zona stanovanja, prva zona, druga zona, treća zona, četvrta zona, peta zona, šesta zona, sedma zona, osma zona, zona zaštite zelenila 1, zona zaštite zelenila 2, zona ulaznih pravaca i zona specifičnih namena.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, a koliki račun će vam stići zavisi od mesta stanovanja ili poslovnog prostora.

Ekstra zona obuhvata delove Dedinja i Golf naselja, prva i druga zona stari deo Beograda, centar grada, ali i delove Čukarice, Novog Beograda i Zemuna, treća širi centar, Palilulu, Voždovac, Rakovicu, Čukaricu, udaljenije delove Novog Beograda, Zemuna, ali i Surčin, četvrta i peta periferiju Palilule, Zvezdare, Voždovca, Rakovice, Čukarice, Novog Beograda, kao i centar Obrenovca, Lazarevca i Mladenovca.

U zoni šest su sela na opštini Palilula, Ugrinovci, Rakovica selo, Umka, Moštanica, Sremčica, Rušanj, Mala Moštanica, Zvečka, u zoni sedam Kovilovo, Bečmen, Jakovo, obrenovačka, lazarevačka i mladenovačka sela, Guncate, Meljak, Vranić, Vrčin, Zaklopača, Begaljica, a u poslednjoj “regularnoj” osmoj Lepušnica, Besni Fok, Petrovčić, Progar, Vrbovno, Junkovac, Velika Krsna, Kovačevac, Velika Ivanča, Koračica, Dražanj, Pudarci, Mala Ivanča, Đurinci..

U Zonu zaštite zelenila 1 spadaju Kalemegdan, Topčider i Košutnjak, Banjička šuma, Park-šuma Zvezdara, Veliko ratno ostrvo, Blokovi 13 i 14, Ada Ciganlija, Ada Međica, Manastirska šuma. Tu je i Zona zaštite zelenila 2 sa Lipovačkom šumom, Rečnom adom i vodoizvorištem oko Obrenovca, u Zonu ulaznih pravaca spadaju Bubanj potok, Ibarska magistrala, Surčin-Dobanovci, potez oko Obilaznice oko Beograda, Pančevački put.

Konačno, Zona specifičnih namena rezervisana je za delove oko kompleksa TENT u Obrenovcu i Kolubare u Lazarevcu.

Shodno tome, cena poreza po kvadratnom metru stana koji se nalazi u prvoj-ekstra zoni stanovanja je 235.1 dinar a reč je o objektima smeštenim na Dedinju i Golf naselju. Za kvadrat stana u centralnim gradskim opštinama potrebno je izdvojiti zarad plaćanja poreza 215,2 dinara ili 159,5 dinara, u zavisnosti od toga gde se stan nalazi a centralne opštine su smeštene u prvu i drugu zonu. Porez u trećoj zoni je 115,7 a primera radi u osmoj 41,2 dinara po kvadratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari