Gde su u Evropi već vrući radijatori, a gde sezona kao u Srbiji još nije počela 1Foto: M.S. / Danas

Grejna sezona u Srbiji pomerena je na 1. novembar, zbog povoljnih temperatura koji su ovih dana i dalje iznad 20 stepeni Celzijusa u pojedinim gradovima.

Zvanično, sezona grejanja je trebalo da počne 15. oktobra, ali kako temperatura za sada nije pala ispod 12 stepeni tri dana uzastopno, početak sezone u Srbiji odložen je za 1. novembar.

Do tog datuma zabranjen je od pre nekoliko dana i izvoz prirodnog gasa iz zemlje, a sve mere tu su zbog uštede električne energije.

Upozorenja da struja mora da se štedi kako bi se zima pregurala ne dobijaju samo građani Srbije, već to rade vlade širom Evrope.

Evropska komisija juče je predložila novu uredbu o vanrednim situacijama za rešavanje visokih cena gasa u EU i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja ove zime.

U njoj se govori o objedinjavanju tražnje EU i zajedničkoj kupovini gasa radi pregovaranja o boljim cenama, ali i kreiranju nove referentne cene za gas do marta 2023. godine. Mere će, kako navodi EK, pomoći da se dodatno ublaži pritisak na cene koji osećaju građani i industrija, uz obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja i funkcionalnog unutrašnjeg tržišta.

Komisija, kako navode, pažljivo prati mere smanjenja potražnje. Analize na osnovu izveštaja država članica pokazale su da je u avgustu i septembru potrošnja gasa u EU bila oko 15 odsto niža od proseka u prethodnih pet godina. A to će da se analizira sve do marta naredne godine.

Zimska grejna sezona u Evropi obično počinje tokom oktobra, i u mnogim evropskim zemljama grejanje je već uključeno.

“Kod nas je grejanje počelo, kada je hladno uključimo radijatore kada nije smanjimo”, kaže naša sagovornica koja živi u Dizeldorfu.

Pojedini štede, ali ima i onih koji, kako kaže, u kupatilu toliko greju da moraju da drže stalno otvoren prozor.

U Austriji sezona grejanja takođe je startovala, baš kao i u većem delu Poljske, gde su pojedini snabdevači potrošačima počeli sa isporukom još 16. septembra. Tada je jedan od većih snabdevača u Poljskoj pustio grejanje za 65 odsto svojih kupaca.

I u pojedinim delovima Slovenije grejanje je već krenulo. Ono se uključuje obično u trenutku kada temperatura u devet sati uveče tri dana zaredom bude ispod 12 stepeni Celzijusa.

U Hrvatskoj zvanična grejna sezona još nije krenula, a Hrvatska elektroprivreda je to obrazložila time da u skladu sa Opštim uslovima za isporuku toplotne energije, uključivanje grejanja u ogrevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera energije kada se za to ostvare vremenski uslovi.

“HEP svakodnevno prati spoljnu temperaturu vazduha i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te će u skladu sa tim doneti odluku o početku uključivanja grejanja“, navodi se u objašnjenju HEP-a.

Sagovornica iz Zagreba kaže da za sada još nema ništa od grejanja.

“Grejem se na plin, tako da ja mogu uključiti bojler ako mi je zima, ali oni koji zavise od toplane još ne mogu”, ističe ona i kaže da je prošle jeseni HEP grejanje uključio 4. oktobra.

U Francuskoj, kao i Srbiji sezona počinje 1. novembra, umesto 15. oktobra kako je ranije bio slučaj.
Plan je da traje do 1. aprila i da temperatura u stanovima bude na 19 stepeni, baš kao i u kancelarijama, za jedan stepen manje nego što je to bio slučaj do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari