Koliko će koštati ulaz u Veneciju i ko neće plaćati taksu? 1Foto: Pixabay / LunarSeaArt

Od 16. januara 2023. turisti koji dolaze u Veneciju moraće onlajn da se prijave za ulazak u grad i da preko aplikacije uplate jednokratnu taksu, koja će biti od tri do 10 evra.

“Pravilo važi isključivo za turiste koji ne borave u Veneciji, odnosno koji ne koriste uslugu hotela u ovom gradu. Gradske vlasti Venecije su već usvojile neophodan zakon”, kaže Dragan Subotić, zastupnik Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije.

Cena neće biti jedinstvena za sve dane, jer pre svega će automatski biti genirasan broj aplikacija po danima, i što je veći broj turista aplicirao za neki konkretan datum, cena će biti veća. Komunalna policija Venecije je dobila ovlašćenja da kontroliše turiste u Veneciji, te oni koji budu bili bez neophodne dozvole, platiće kaznu koja će biti od 50 evra do čak 300 evra.

Cilj ove mere je, kako se navodi na zvaničnom sajtu ovog Grada, da se smanji broj dnevnih turista kako bi se našao balans između potreba stanovnika, turista koji dolaze da prenoće i onih koji u jednom danu posete grad.

Ideja je i da se destimuliše dnevni turizam u određeno doba godine i podstakne noćni turizam, u skladu sa delikatnošću i posebnošću grada.

“Prvi smo u svetu koji smo uveli ovaj sistem i svesni smo da neće sve funkcionisati od početka, ali ćemo biti spremni da sve unapredimo. Želimo da turistima garantujemo najbolji kvalitet posete i da posetiocima pružimo sve usluge koje su im potrebne”, istakao je savetnik za turizam Simone Venturini.

Na sajtu grada navodi se i ko će biti izuzet od plaćanja takse za ulazak u grad.

Oslobođeni plaćanja biće svi koji već plaćaju boravišnu taksu u smeštajnom objektu koji se nalazi u opštini Venecija, stanovnici grada, rođeni u njemu, ali i deca mlađa od šest godina.

Na spisku oslobođenih plaćanja su i osobe sa invaliditetom, oni koji moraju da koriste usluge nekih zdravstvenih centara, kao i njihovi pratioci, učesnici sportskih takmičenja, pripadnici oružanih snaga, policije i vatrogasne brigade, ali i oni koji posećuju rođake ili prisustvuju sahrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari