Koliko košta letovanje u Evropi? 1Foto: Freepik

Grana koja je najviše pogođena pandemijskom krizom bila je turistička grana. Period oporavka se još nije završio, a desila se ukrajinska kriza. Sve ovo drastično je poremetilo cene i to najviše na svojoj koži osećaju turisti.

Iako se ugostitelji trude da zadrže cene, zbog inflacije, poskupljenja transporta, i sirovina skok cena je izvestan.

Međutim, načini da se ta poskupljenja izbegnu ili barem minimalizuju postoji i otkrićemo vam koji su.. A pre toga, saznaćete koji su to uopšte troškovi i cene za letovanje u Evropi 2023.

Cene prevoza skočile najviše

Cene transporta i prevoza počele su sa rastom u vreme pandemijske krize, da bi tu situaciju pogoršalo ratno stanje u Ukrajini. Istini za volju, nisu sve vrste prevoza poskupele jednako.

Najviše poskupljenje desilo se u avio prevozu. Sredinom 2022. godine poskupljenje goriva bilo je 100% i ovo je drastično uticalo na cene avio karata. Međutim, uticalo je i na promene cena aranžmana. Tako se dešavalo da u 2022 godini, već uplaćeni aranžmani budu doplaćivani.

Poskupeo je i prevoz autobusom, međutim, poskupljenje je bilo znatno manje. Tako su povratne karte do Grčke iznosile oko 50-70€. S obzirom da će i u 2023. najviše na udaru da budu avionski aranžmani, zbog cena goriva, tu se ponovo očekuju najveća poskupljenja.

Cene goriva za automobile, su ostale manje-više iste, čak sa blagim sniženjima kod nas, pa ako planirate na letovanje svojim automobilom, trošak će biti isti kao i prethodne godine.

S obzirom da naši građani na letovanje automobilom putuju najčešće u Grčku i Crnu Goru, računica kaže da će vam za put i povratak Beograd-Atina, preko Makedonije sa sve putarinama, biti potrebno od 250€-320€, dok će za Beograd-Budva i nazad biti potrebno od 100€-130€ sa sve putarinama.

Cene će naravno najviše zavisti od potrošnje vašeg automobila, kao i vrste goriva koju koristite. Najjeftinije ćete proći ako auto vozite na plin, a najskuplje ukoliko vozite na benzin, dok bi dizel bio sredina.

Cene smeštaja ostale manje-više iste

Kada je reč o cenama smeštaja, uprkos trendu drastičnog povećanja cena, u ovom slučaju toga nema. Tačnije, i povećanja u 2022. kojih je bilo, su bila minimalna. Tako, privatni smeštaji su poskupeli u proseku oko 5%, tek u retkim slučajevim je povećanje išlo i do 10%.

Nešto veća poskupljenja zabeležena su u hotelskim smeštajima, što je donekle i očekivano, zbog prirode i usluge hotelskog smeštaja. No, ako uzmemo u obzir rast ostalih cena, kao i inflatorne tendencije, ta povećanja nisu velika, i u proseku se kreću od 10% do 20%.

Očekuje se, zbog inflacije, i ove godine isti stepen povaćanja cena smeštaja, mada se za sada, u ranim aranžamanima, ta poskupljenja ne osećaju. Inflacija će povećati i neke vansmeštajne troškove, međutim, koliko – to je za sada teško proceniti, a i zavisiće od zemlje do zemlje.

Cene aranžmana i first minute ponude

“Hvatanje” first minute ponuda i dalje je najsigurniji i najbolji način za uštedu novca. Felix travel agencija recimo nudi popuste i veće od 20% ukoliko sada uplatite neki od aranžmana za letovanje.

Tako, aranžmani za letovanje u jednoj od omiljenih zemalja naših državljana Grčkoj- letovanje Lutraki, kreću se od 328€ do 398€ u zavisnosti od aranžmana za koji se opredelite. Dok bi sa popustom u first minute ponudi bili jeftiniji za oko 70€ pa bi se kretali od 258€-328€.

Sa druge strane jednako je popularna opcija za letovanje Italija. Ovaj turistički centar sveta, možda ima i najbogatiju i najraznovrsniju ponudu.

Veliko kulturno-istorijsko blago, prelepe plaže, povoljni prirodni uslovi i nezaobilazna italijanska kuhinja omogućili su ovoj zemlji da svakome može da ponudi po nešto, pa samim tim i cene da budu za svačiji džep.

Tako, preko Felix travel agencije možete pronaći aranžamane za letovanje u Italiji po ceni već od 198€.

Kao jedna od popularnijih destinacija za letovanje u Italiji, ali i Evropi, izdvaja se Sicilija. I nije ni čudo što je tako, jer se upravo neke najlepše destinacije za obilazak nalaze baš ovde.

Počevši od Rima, preko vulkana Etna, zatim čuvenog sicilijanskog turističkog grada Taromine do, po mnogima najlepšeg mesta Sicilije, Sirakuze. Ako biste i vi da provedete leto ovde, posetite stranicu – letovanje Sicilija, gde ćete naći ponudu za ovu sezonu.

Kada je reč o Turskoj, kao takođe popularnoj destinaciji naših državljana, prošlogodišnji aranžamani za letovanje u ovoj zemlji kretali su se od 550€-670€ za period jun/jul.

Cena se odnosi na all inclusive aranžamane i avionski prevoz. Cene istih aranžaman u slučaju autobuskog prevoza se kreću od 300€ do 350€. Očekuje se da ove godine cene ostanu na tom nivou.

Situacija je ove godine nešto stabilnija nego prethodne godine, mada je ove godine glavni ometajući faktor inflacija, koja pogađa sve delove Evrope.

Trenutno, jedini način da se kao turisti izborimo sa njom i smanjimo njene negativne posledice jesu first minute ponude i rani bukinzi. Na ovaj način štitimo se od kasnijih poskupljenja koja su, prema svim prognozama, izvesna.

S obzirom da je period aktuelnih first minute ponuda, savetujemo vam da upravo sada istražite ponudu i uplatite neki od aranžmana, kako biste letovanje proveli bez stresa i dodatnih troškova!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari