Koliko meseci građanin Vranja mora da radi da bi zaradio mesečnu platu Vračarca: Na jugu patentirana "jevrejska kupovina" 1U Vranju gužve u radnjama samo kada su akcije. Foto:V.Ristić/Danas

Pod uslovom da prima prosečnu novembarsku zaradu od 60.489 dinara, što u Vranju nije slučaj, tročlanoj porodici u centralnoj opštini juga Srbije sa dvoje zaposlenih nedostaje još 100 evra za normalan život, a toliko iznosi prosečna jednomesečna zarada zaposlenih u beogradskoj opštini Vračar, koja je u novembru isplaćivana u iznosu od 136.721 dinara.

Računica pokazuje da tročlana porodica u Vranju ne može mesečno da preživi bez 130.000 dinara, bez „luksuza“ koji podrazumeva odlazak u pozorište, kupovinu knjiga, i pod uslovom da je samo jedan član pušač.

Najskuplja je hrana, za koju treba mesečno izdvojiti po aktuelnim cenama u velikim hipermarketima, u 64.500 dinara. U to je uračunato kupovina dva hleba dnevno, litar mleka i mlečnih prerađevina, četiri kilograma domaćeg sira, 18 kilograma mesa, u prvom redu piletine koja je jeftinija u odnosu na svinjsko i juneće meso za oko 150 dinara, dok junetina košta 850 do 900 dinara.

Troškovi voća i povrća su oko 6.000 dinara, gaziranih sokova, slatkiša i alkoholnih pića 9.000 dinara, slatkiša, ako je u pitanju samo jedna čokolada dnevno 3.100 dinara,  dok za sredstva za  higijenu treba izdvojiti  blizu 7.000 dinara.

Koliko meseci građanin Vranja mora da radi da bi zaradio mesečnu platu Vračarca: Na jugu patentirana "jevrejska kupovina" 2
Sezonsko povrće menja cenu vsakodnevno u Vranju. Foto:V.Ristić/Danas

Za troškove mobilnih telefona, TV paketa, interneta treba platiti preko 6.000 dinara, a za struju vodu, i đubrarinu više od 15.000 dinara, u zavisnosti od načina grejanja, da li je u pitanju struja ili ogrevno drvo koje je koštalo po metru kubnom 65 evra s jeseni i to je moralo biti plaćeno unapred. Domovi koji su priključeni na daljinsko grejanje plaćaju po kvadraturi od 50 do 95 evra, mesečno.

Za odeću, obuću u zimskoj sezoni, ukoliko dođe do „vanredne nabavke“, treba izdvojiti od 2.500 do 4.000 dinara, pogotovu ako se radi o porodici sa jednim detetom mlađeg uzrasta.

Zbirna računica pokazuje da se na mesečnom nivou u Vranju, bez ijednog „vanrednog događaja“ (rođendani, proslave, smrtni slučajevi) treba zaraditi blizu 130.000 dinara. Podrazumevaju se izostanci u poseti pozorištu, kupovini kniga, ili izlasci na porodični ručak ili večeru u kafani.

Svemu ovome treba dodati i troškove benzina, najmanje 30 litara mesečno za gradsku vožnju, kao i „vanredne troškove“ registracije auta, isteka vozačke dozvole ili nekog ličnog dokumenta, pa ispada da ni cela prosečna plata iz beogradske opštine Vračar ne pokriva skromni život u Vranju.

U poslednje vreme Vranjanci sve češće pribegavaju „jevreskoj kupovini“: prvo prođu kroz sve radnje, a onda kupuju tamo gde je proizvod koji im treba trenutno najjeftiniji jer se cene trgovački revnosno menjaju svakodnevno u gotovo svim vranjanskim radnjama.

Zarada u Preševu 51.373 dinara

Novembarski prosek plata u sedam opština Pčinjskog okruga, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pokazuje da je prosek 58.705 dinara. U Surdulici je prosek 61.482, Vladičinom Hanu 60.647, Vranju 60.489 , Trgovištu 57.218, Bujanovcu 53.221, Bosilegradu 52.895 i Preševu 51.373. Na jugu Srbije jedino je manja plata u opštini Bojnik gde je prosek u novembru iznosio 50.409 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari