"Kolubara B" u raljama igre moći 1Foto: EPS/Danilo Mijatovic

Nakon razgovora koji je sa direktorom Elektroprivrede Srbije Miloradom Grčićem i predsednikom Sindikata „Rudarskog basena Kolubara“ Miodragom Rankovićem imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpuno je jasno da će o sudbini projekta Termoelektrana „Nikola Tesla“ presuditi politika.

Drugim rečima, da li će ta elektrana biti izgrađena ili ne, neće biti odlučeno na osnovu ekonomske logike, potrebe za reformom u proizvodnom procesu i činjenice da Evropska unija od Srbije traži brz prelazak na „zelenu energiju“, već na osnovu procene šta je za Srpsku naprednu stranku prihvatljivije pred predstojeće izbore.

Kao što to u Srbiji veoma često biva, onaj ko će presuditi da li će TE „Kolubara B“ biti izgrađena, biće lično predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor blizak Vladi Srbije koji je želeo da ostane anoniman kaže za Danas da se Vučić prilikom donošenja te odluke sigurno neće opredeliti da podrži stav koji insistira na tome da TE „Kolubara B“ ne treba graditi.

– Za to postoje dva osnovna razloga. Prvi je taj što su rudari „Kolubare“ važni za svaku vlast jer sa svojim porodicama predstavljaju značajno biračko telo koje niko ne može da zanemari. Drugi razlog je pak to što se ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović odlučila da njen resor ne izda dozvolu za izgradnju „TE Kolubara“ zarad lične političke promocije, odnosno kako bi stekla naklonost zapadnih zemalja koje insistiraju da Srbija raskrsti sa prljavim tehnologijama poput termoelektrana što pre ali i ekološkog pokreta u našoj zemlji koji ima brojne pristalice. Na taj način se šalje poruka da nije samo opozicija za zelenu energetiku već da iste takve stavove zastupa i resorna ministarka Zorana Mihajlović – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, direktor EPS-a Milorad Grčić u konkretnom slučaju ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer da nije tako ne bi se usudio da se javno konfrontira sa članicom rukovodstva Srpske napredne stranke koju dosad niko nije uspeo da pobedi u političkim bitkama koje je vodila.

Istina, Grčić na svojoj strani ima saveznika koji je, zbog svoje brojnosti i organizovanosti, dostojan takmac ministarki Mihajlović. Grčiću je cilj da profitira kod zaposlenih u Elektroprivredi Srbije, u prvom redu rudara, jer u tom preduzeću postoji veliko nezadovoljstvo zbog zalaganja Zorane Mihajlović za izdvajanjem distribucije iz EPS-a.

Neodobravanje dozvole za izgradnju TE „Kolubara B“, iako je taj projekat sa kineskim partnerom dogovoren prošle godine, bila je kap koja je prelila čašu te je Grčić preko Sundikata „Rudarskog basena Kolubara“, sa kojim deli mišljenje da TE „Kolubara B“ treba da bude izgrađena, krenuo u otvoreni sukob sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Po svemu sudeći iz ovog duela će, zbog podrške Vučića, i izaći kao pobednik. Naš izvor pak, smatra da to ne znači i da će ostati direktor EPS-a na duže staze.

Iz ove situacije profitiraće i deo Srpske napredne stranke čiji su interesi suprotstavljeni onima koje ima Zorana Mihajlović. Pokazaće se, naime, da ministarka energetike pored „Srbijagasa“, nema kontrolu ni nad Elektroprivredom Srbije, koju vodi SNS kadar, što će oslabiti njene pozicije unutar stranke.

Naš sagovornik ističe da je i Zorana Mihajlović kada je reč o slučaju „Kolubara B“ u priču ušla iz političkih a ne ekonomskih razloga.

– Ona je svesna da mnoge zemlje Evropske unije još uvek nisu prešle na zelenu energiju u značajnijoj meri, ali ipak insistira da Srbija učini takav korak. Naime, to je proces za koji su potrebna i značajna novčana sredstva. Bez obzira na to, propagirati zelene alternative u sektoru energetike je veoma popularno i ministarka Mihajlović gradi poziciju vizionarke koja vodi odgovornu politiku kada je reč o zaštiti prirode i ljudskog zdravlja – ističe naš sagovornik.

On dodaje da SNS, u konkretnom slučaju, ima koristi ma koliko to paradoksalno zvučalo, kako od Grčićevog tako i od stava Zorane Mihajlović o izgradnji TE „Kolubare B“.

– Naime, demonstrira se da SNS u svojim redovima ima kako one koji se zalažu za očivanje radnih mesta tako i one koji se zalažu za zelenu energetiku. I jedno i drugo je popularno – objašnjava naš sagovornik.

Sa druge strane, generalni zaključak koji se može izvesti iz slučaja vezanog za izgradnju TE „Kolubara B“ je da su svi SNS „igrači“ profitirali, dok su na drugoj strani, na gubitku kako energetika tako i ekologija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari