Komercijalna banka: Odobreno 27 odsto više kredita 1Foto: FreeImages

Komercijalna banka odobrila je u 2016. godini 31,6 milijardi dinara kredita, što je 27 odsto više nego prethodne godine, dok je rast od oko 30 odsto zabeležen u segmentu kreditiranja mikro preduzeća, poljoprivrednih i stambenih kredita.

I pored daljeg smanjenja kamatnih stopa, na kraju 2016. zabeleženo je povećanje depozita pravnih lica od 41 odsto, pa je iznos prikupljenih depozita najveći u proteklih šest godina.

Komercijalna banka je na kraju 2016. godine ostvarila operativni neto prihod od 6,5 milijardi dinara, što je na nivou iz prethodne godine.

Po visini akcionarskog kapitala, Komercijalna banka zauzima drugu poziciju na tržištu, a pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosi 26,97 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita Narodne banke Srbije od 12 odsto.

Po nivou bilansne aktive, prema poslednjim objavljenim podacima, Komercijalna banka zauzima oko 13 odsto srpskog bankarskog tržišta i zadržala je visoko drugo mesto među poslovnim bankama u Srbiji.

Bilansna suma Komercijalne banke na kraju 2016. godine dostigla je nivo od 3,2 milijarde evra i zabeležila je rast od 1,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Po visini štednih uloga Komercijalna banka beleži rast u vrednosti od 21 milion evra i na kraju godine štednja je dostigla 1,59 milijardi evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari