Komisija kaznila novosadsku firmu SF1 Coffeee zbog sprečavanja konkurencije na tržištu 1Foto: Logo

Кomisije za zaštitu konkurencije je objavila da je kaznila novosadsku firmu SF1 Coffee zbog sklapanja restriktivnih sporazuma s ciljem sprečavanja konkurencije na tržištu Srbije.

Kako je objašnjeno, ta firma je tokom redovnih i akcijskih prodaja sa kupcima u veleprodaji ugovarala i sprovodila poslovnu strategiju kojom je utvrdila cene u daljoj prodaji u fiksnom iznosu koji je jednak njenim maloprodajnim cenama.

Zbog povrede Zakona o zaštiti konkurencije SF1 će morati da u budžet Srbije uplati 6.198.300 dinara.

Кomisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu utvrdila da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto više u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.

Tako su, na primer, televizori biliskuplji za 33-39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, u kojoj je porez na dodatnu vrednost 27 odsto, dok je u Srbiji 20 odsto.

Tokom ispitivanja uslova konkurencije na teržitu trgovine na veliko i malo Komisija utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nude aparati za kafu brenda Nespresso, čiji je uvoznik, odnosno distributer bila firma SF1, po identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Stoga je Komisija u septembru 2020. pokrenula postupka protiv te firme radi ispitivanja povrede konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari