Kompanija "Beograd na vodi" zatražila lokacijske uslove za gradnju na mestu BAS-a 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kompanija „Beograd na vodi“ podnela je zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za gradnju na mestu glavne beogradske autobuske stanice, poznatije kao BAS, i parcele koja „udara“ pored Beogradskog sajma, piše Forbs Srbija.

Zahtevom za izdavanje lokacijskih uslova za gradnju na mestu BAS-a obuhvaćeno je 12 parcela od kojih se na sedam nalazi parking za autobuse, a ostalih pet pokrivaju prostor stanice.

Na sajtu „Beograda na vodi“ može se videti mapa na kojoj su prikazane siluete objekata planiranih na ovom prostoru, ali njih još nema u ponudi nekretnina, i za kupovinu posebnih delova u tim objektima se ne može registrovati interesovanje.

Kako je podsetio Forbs, za objekat BW Victoria, koji se nalazi odmah pored Savskog mosta i čija izgradnja još nije počela, ipak je moguće iskazati interesovanje.

Zahtevom za dobijanje uslova za gradnju u blizini Beogradskog sajma obuhvaćene su dve parcele.

Na mapi prikazanoj na sajtu „Beograda na vodi“ na ovom prostoru nema silueta zgrada i ova parcela osenčena je istom nijansom sive kao i prostori na kojima su sada park u centralnom delu kompleksa i park na Savskom trgu, što može da sugeriše da će taj deo biti predviđen za zelenu površinu., naveo je Forbs.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, lokacijski uslovi sadrže sve urbanističke, tehničke i druge uslove i podatke potrebne za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje.

To praktično znači da se među podacima nalaze informacije o površini parcele, pravilima građenja, dozvoljenoj visini objekta, prostoru koji objekat može da zauzima, kao i informacije važne za priključenje na saobraćajnu i komunalne mreže.

Dobijanje lokacijskih uslova je prvi korak u procesu dobijanja svih odobrenja za gradnju. Na osnovu dobijenih lokacijskih uslova priprema se projekat koji će biti podnet radi dobijanja građevinske dozvole.

Posle dobijanja građevinske dozvole slede prijava radova, izgradnja, potom priključenje na infrastrukturu, traženje upotrebne dozvole za objekat i na kraju upis prava svojine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari