Kompanija Ekvinor obnovila proizvodnju nakon završetka štrajka 1Foto: EPA/MICHAEL NELSON

Nakon intervencije vlade Norveške zaustavljen je štrajk na naftnim platformama zbog kojeg je smanjena proizvodnja nafte i gasa, saopštili su nadležni iz udruženja poslodavaca i menadžera.

Kako prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije norveški radnici na morskim naftnim i gasnim platformama u ponedeljak u ponoć su počeli štrajk, zahtevajući povećanje plata kako bi kompenzovali posledice rastuće inflacije. U međuvremenu je reagovala vlada te zemlje koja je sindikat i poslodavce pozvala na razgovor na kome će prisustvovati i njeni predstavnici što je za štrajkače bio signal da prekinu sa obustavom rada.

Energetska kompanija Ekvinor saopštila je u sredu da je obnovila proizvodnju na tri velika polja u Severnom moru blokirana posle izbijanja štrajka.

Norveška proizvodnja nafte i gasa biće danas manja za 89.000 barela naftnog ekvivalenta dnevno, od čega proizvodnja gasa čini 27.500 barela naftnog ekvivalenta, naveli su iz te kompanije.

Eskalacija štrajka mogla je do subote da dovede do zaustavljanja skoro jedne četvrtine norveške proizvodnje gasa, i oko 15 odsto proizvodnje nafte ali nakon dogovora da se sedne za pregovarački sto do toga ipak neće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari