Padaju cene nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Cene nafte su danas na međunarodnim tržištima pale na 112 dolara pošto je među trgovcima preovladao strah od recesije i slabije tražnje, nadjačavajući strah od nedovoljne ponude, podstaknut štrajkom u Norveškoj.

Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je niža za 1,33 dolara nego u trenutku jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 112,17 dolara. Na američkom tržištu, međutim, barel se trgovao po ceni 30 centi višoj, 108,73 dolara, prenosi Index.hr.

Investitori se sve više plaše recesije, a njihove strahove podgrejalo je istraživanje S&P Global u utorak, koje je pokazalo snažno usporavanje privrede evrozone u junu, pošto potrošači pažljivo vagaju svaki evro zbog visokih troškova života.

Potražnja u evrozoni stagnirala je u junu, a S&P Global upozorava da stagnacija novih narudžbina signalizira mogući pad aktivnosti u trećem kvartalu. Strahove je još više podstakla činjenica da je inflacija u Južnoj Koreji dostigla najviši nivo u skoro 24 godine u junu pošto je privreda usporila i potražnja za naftom oslabila.

Cene nafte su i dalje zarobljene u silaznoj putanji jer se pažnja tržišta pomerila sa inflacije na očajno stanje ekonomije, zaključuje Stiven Ins iz SPI Asset Managementa. Zabrinutost oko ponude manifestovala se u kratkoročnom rastu cena, za više od tri dolara na američkom tržištu i za više od jednog dolara u Londonu, zbog mogućih poremećaja u proizvodnji u Norveškoj nakon štrajka radnika na platformama.

Očekuje se da će proizvodnja nafte i gasa biti smanjena za 89.000 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd) zbog štrajka, uključujući 27.500 boepd gasa, saopštio je norveški proizvođač Ekvinor. Cene je podržala i Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, podižući cene sirove nafte za azijske kupce blizu rekordnih nivoa u avgustu zbog oskudne ponude i velike potražnje.

Ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak da bi navodni predlog Japana da se prepolovi cena ruske nafte rezultirao znatno manje nafte na tržištu i mogao bi da podigne cene barela iznad 300 do 400 dolara.

Lideri vodećih svetskih ekonomija G7 složili su se prošle nedelje da razmotre privremeno ograničavanje uvoznih cena ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu, kako bi ograničili resurse Moskve za finansiranje „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odvojeno je objavila da je barel naftne korpe njenih članica u ponedeljak iznosio 115,30 dolara, što znači da je porastao za 2,1 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari