Kompanija Euro Lithium Balkan: U okolini Valjeva pronađena niska koncentracija litijuma 1Foto: Wikipedia

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, potvrdili su za Novu ekonomiju da u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu.

Objašnjavaju da se još ne zna da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma.

Iz kompanije Euro Lithium Balkan navode da ih je za istraživanje litijuma u okolini Valjeva ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Istraživanje i analiza su u ranoj fazi, ali do sada je utvrđeno da na tom području ima litijuma, rekao je izvršni direktor kompanije Petr Palkovski, koji dodaje da njegova kompanija ne istražuje mineralizaciju jadarita.

Još nije utvrđeno da li su ovi resursi litijuma ekonomski isplativi za eksploataciju, pa je moguće da do eksploatacije i ne dođe, ocenio je Palkovski.

Osnivač Euro Lithiuma kaže i da se kompanija koju predstavlja neće baviti iskopavanjem litijuma, ukoliko se ne dokaže da je vađenje rude „ekonomski, ekološki i socijalno prihvatljivo“.

Dodao je da kompanija planira da uradi studiju o životnoj sredini na području okoline Valjeva, što je prema njegovim rečima prvi korak za razumevanje postojeće ekološke situacije.

Na području između Valjeva i Lajkovca, gde se sprovode istraživanja, protiče reka Kolubara, u blizini je i regionalni put, a u planu je i nova deonica auto-puta koja će spojiti Valjevo i auto-put Miloš Veliki, navodi Nova ekonomija.

Građani, ali i neki članovi lokalne samouprave u Valjevu, već su javno zatražili od nadležnih iz gradske uprave da im odgovore u vezi sa istraživanjima litijuma koje se sprovodi u okolini Valjeva.