Kompanija Šel “pod vatrom” zbog povećane proizvodnje nafte i gasa 1Nafta EPA-EFE/ROBINUTRECHT

Pojedini investitori preispituju svoja ulaganja u kompaniju Šel jer smatraju da je nova strategija naftno-gasnog giganta suprotna njihovim ciljevima, piše Oilprice.com a prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Novi generalni direktor anglo-holandske kompanije naglasio je da će nafta i gas biti centralni proizvodni cilj kompanije još dugo vremena.

„Ključno je da svet izbegne demontažu postojećeg energetskog sistema brže nego što smo mi u mogućnosti da izgradimo čisti energetski sistem budućnosti. Nafta i gas će nastaviti da igraju ključnu ulogu u energetskom sistemu još dugo vremena, a potražnja će se postepeno smanjivati tokom vremena”, rekao je Val Savan na Šelovom Danu tržišta kapitala.

Ali najveći britanski menadžer fondova, Legal & General Investment Management (LGIM), zatražiće od Šela da pojasni kako planira dostići neto nulu do 2050. ako poveća svoje upstream poslovanje.

„Postoji osećaj da naftne i gasne kompanije žele da zadrže otvorene mogućnosti u slučaju da svet propusti neto nulu do roka do 2050.“, rekao je Stiven Bir, viši menadžer za održivost i odgovorna ulaganja u LGIM-u, u intervjuu za agenciju Blumberg.

“U našim angažmanima sa Šelom, nakon njegovih nedavnih najava, procenićemo koliko se to poklapa s našim očekivanjima.

Drugi Šelov institucionalni akcionar, Odbor za penzije crkve Engleske, saopštio je za Blumberg da trenutno revidira preostale investicije u kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari