(VIDEO) Holandija će imati najveću solarnu elektranu iznad malinjaka u Evropi 1Foto: Printscreen/YouTube/ GroenLeven

U Holandiji se gradi solarna elektrana iznad jednog malinjaka, što je najveći takav projekat u sektoru voćarstva u Evropi.

Paneli takvih solarnih elektrana su postavljeni visoko iznad zemlje, na nosačima, a ispod njih se napasa stoka ili uzgaja voće, povrće, aromatično ili krmno bilje.

Troškovi su zato veći nego sa panelima na tlu, pa energetske kompanije i proizvođači hrane traže optimalna rešenja, prenosi portal Balkan grin enerdži njuz (Bakan green energy news).

U provinciji Severni Brabant, vlasnik malinjaka Marten van Hof je sa nemačkom kompanijom Baj va (BayWa r.e.) i njenom podružnicom GroenLeven dogovorio postavljanje 24.206 nadzemnih solarnih panela.

U nemačkoj kompaniji kažu da je to najveći projekat „agrosolara“ u sektoru voćarstva u Evropi, maksimalnog kapaciteta 8,7 megavata.

Paneli će štititi maline od vremenskih neprilika, dok će ujedno proizvoditi dovoljno energije za 2.810 domaćinstava.

Hof se odlučio na ovaj korak posle uspešnog pilot-projekta nemačke kompanije koja je od 2020. na četiri mesta istraživala posledice postavljanja solarnih panela iznad zasada različitih vrsta voća.

Pažljivim praćenjem je ustanovljeno da su uslovi za razvoj stabljika malina stabilniji ispod panela nego pod konvencionalnim plastičnim mrežama jer paneli snižavaju temperaturu.

Poluprovidni solarni moduli propuštaju dovoljno sunčeve svetlosti do biljaka, istovremeno ih štiteći od grada, jake kiše i direktne sunčeve svetlosti.

Očekuje se da će instaliranje solarne elektrane biti završeno do prvog kvartala 2024. godine, piše u saopštenju kompanije.

Višenamensko korišćenje zemljišta ima mnoge prednosti, budući da se solarnim elektranama obično zamera što zauzimaju veliku površinu. „Agrosolar“ pritom doprinosi podmirivanju potražnje za obnovljivom energijom i štiti useve.

U kompaniji navode da je uspešnost projekta u Majerajstadu, opštini u kojoj je malinjak, omogućena subvencijama i sredstvima koje je izdvojio sam farmer.

„Da bi ‘agrosolar’ ostvario stvarnu pozitivnu promenu, potrebni su nam zakon i subvencije koje će nas podržati. Efekti klimatskih promena svakim danom postaju sve očigledniji i ne možemo da dozvolimo da propustimo ovu sjajnu priliku za tranziciju u oblasti energetike i poljoprivrede“, rekao je direktor za solarne projekte u Bajva ;Benedikt Ortman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari