Kompanija Tesla prodala 1,3 miliona automobila u 2022. 1foto (BETAPHOTO AP Photo/David Zalubowski, File)

Proizvođač električnih automobila Tesla rekao je da je prošle godine isporučio rekordnih 1,3 miliona vozila, 40 odsto više nego 2021, piše BBC.

U poslednja tri meseca poršle godine ova kompanija je isporučila više od 405.000 vozila.

Očekuje se, navodi BBC, da će se ove godine automobilska industrija suočiti sa smanjenjem tražnje jer su potencijalni kupci zabrinuti zbog porasta kamatnih stopa i recesije.

Tesla je rekao da mora da se nosi sa „značajnim izazovima vezanim za Covid i za lanac snabdevanja tokom cele godine“.

BBC podseća da su vlasti u Južnoj Koreji saopštile da će kazniti Teslu sa 2,2 miliona dolara jer nije obavestio svoje kupce o kraćem dometu vožnje svojih električnih vozila na niskim temperaturama.

Korejska komisija za pravednu trgovinu saopštila je, ističe BBC, da je kompanija preuveličala „domet svojih automobila sa jednim punjenjem, njihovu ekonomičnost goriva u poređenju sa vozilima na benzin, kao i performanse svojih superpunjača“.

Tesla se takođe suočava sa konkurencijom tradicionalnih giganata u proizvodnji motora kao što su Ford i General Motors, kao i novijih učesnika na tržištu kao što su Rivian i Lucid u SAD i kineski BID i Nio.

Kompanija bi, kako je najavljeno, trebalo da objavi finansijske rezultate za četvrti kvartal 2022. i godinu u celini 25. januara.

BBC podseća da su akcije Tesle pale za 65 odsto u 2022. – najgoroj godini od izlaska na berzu 2010. – pošto su investitori zabrinuti zbog poremećaja u proizvodnji, zbog usporavanja potražnje i usredsređenosti gospodina Maska na Tviter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari