"Konstantne tenzije i pretnje": Bivši radnik tvrdi da se u fabrici Leoni radi po 10 sati i da zaposleni trpe psihičku torturu 1Foto: Printscreen/Nova S

Darko Bosić, proveo je devet meseci u fabrici Leoni u Kraljevu, kaže mu je najviše smetala psihička tortura, jer kako je rekao konstatno postoje tenzije i pretnje.

Objasnio je da je njegova supruga koja je takože bila zaposlena u fabrici, dobila otkaz jer je rekla da više ne želi da radi deset sati u smeni.

„Često smo dobijali upozorenja da ćutimo ili ćemo dobiti otkaze. Svaki vid slobode govora je ugušen i nisi smeo da prigovoriš ukoliko ti nešto smeta. Pretili su ljudima da bi zbog toga mogli da izgube bonuse od 5.000 dinara, a to je ljudima koji rade u toj fabrici velika suma“, kaže ovaj bivši radnik.

Na pitanje da li je tačno da zbog toga što radnici ne mogu da stignu da ispune normu za osam, smena se produžava i na deset sati, Bosić kaže da je to tačno.

„Znam da se toliko radi u zadnjih mesec dana. Prva smena kreće od 6.30 pa do 16.30 sati, a druga nastavlja do 2.30 sati iza ponoći. Specijalni procesi rade i po 12 sati. Moja supruga je dobila otkaz jer je odbila da radi 10 sati. Dolazak hitne pomoći u fabriku nije retka pojava, jer je radnicima često loše“, kaže Bosić.

On kaže da su predstavnici sindikata zaposleni u fabrici, i da je teško očekivati da bi oni smeli da se suprotstave menadžmentu Leonija, jer bi tako ugrozili svoja radna mesta.

„Bio sam prisutan kada su dolazili predstavnici fabrike iz Nemačke. Norma je u te dve nedelje na liniji na kojoj sam radio bila 25. Čim su se vratili za Nemačku, povećali su je na 50. Pokušao sam da pričam sa šeficom koja je došla iz Niša kao ispomoć. Rekla mi je da ne smem da se raspravljam. Radnicima se čak i meri vreme provedeno u toaletu. Ukoliko se ne vrate za pet minuta, piše im se opomona i skidaju bonusi“, isprilčao je ovaj bivši radnik, piše Nova.rs.

Kaže da taj zid ćutanja u Leoniju nastao zbog toga jer ima dosta primera u kojima supružnici rade zajedno, plus njihovi rođaci. Objašnjava da uglavnom svoje dece koju izdržavaju, moraju da trpe i ćute.

„Kada radnici koji menjaju sve tri smene, na kraju meseca prime 49 hiljada dinara, onda vam je sve jasno“, rekao je ovaj Kraljevčanin.

Podsetimo, radnica fabrike Leoni Danka Ranković preminula je četiri dana nakon zadobijene povrede na radu. Iz leonija su rekli da je Danka Ranković zadobila povrede na radu 21. februara „prilikom slučajnog spoticanja i pada“. Zaposlenoj je, dodaju, na licu mesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena na dalje preglede i istog dana puštena na kućno lečenje. Danka Ranković je preminula 25. februara. Negirali su da je radila 10 sati tog dana i cele nedelje pre toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari