Koridori: Pokrenuta javna nabavka za izradu generalnog projekta auto-puta Vožd Karađorđe 1Foto Dejana Majstorovic

Кoridori Srbije su danas objavili da su pokrenuli postupak javne nabavke za izradu Generalnog projekta sa Studijom opravdanosti za izgradnju državnog puta prvog reda “Vožd Кarađorđe“, koji će spojiti centralni deo Šumadije sa istočnom Srbijom.

Ovaj auto-put biće najbrža veza istočne Srbije sa centralnom i zapadnom Srbijom, kao i koridorima 10 i 11, navedeno je u saopštenju.

Put će biti dugačak 220 kilometara, gradnja će biti podeljena na pet deonica, a nova saobraćajnica proći će kroz teritorije opština Lazarevac, Sopot, Mladenovac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

V.d. direktora „Кoridora Srbije“ Aleksandar Antić istakao je da je gradnja ovog auto-puta prepoznata kao projekat od posebnog značaja za Srbiju, jer će omogućiti bolje povezivanje istočnih, centralnih i zapadnih delova zemlje.

„To će u perspektivi doneti još dinamičniji razvoj lokalnih ekonomija, smanjenje nezaposlenosti i još bolji ambijent za dolazak investicija. Sama gradnja ove saobraćajnice, nesumnjivo će otvoriti mogućnosti za angažovanje lokalnih preduzeća i radne snage“, kazao je Antić.

Podsetio je da otvaranje postupka javne nabavke za izradu projekta auto-puta „Vožd Кarađorđe“ dolazi u momentu kada se u Srbiji intenzivno radi na gradnji auto-puta na Кoridoru 11, zatim na Moravskom i Fruškogorskom koridoru, putu Ruma-Šabac-Loznica i Кuzmin- Sremska Rača.

„Svi ovi projekti koji su u toku, ali i oni koji su u završnoj fazi pripreme čine Srbiju ogromnim gradilištem i ispunjavaju ciljeve iz strategije ‘Srbija 2025′“, rekao je on.

Informacije o postupku javne nabavke zainteresovanima će biti dostupne na Portalu javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.